Разширяват вратата на гарата във Владивосток за лимузината на Ким Чен-ун

Ким Чен-ун ще пристигне във Владивосток за разговори с Владимир Путин.

Разговорите между държавните глави ще се състоят на 25 април в кампуса на Далекоизточния федерален университет на остров Руски. Вечерта на същия ден руският президент ще отлети за Китай за втората среща на върха на страните. Лидерът на КНДР, както стана известно на "Комерсант", ще напусне Владивосток едва на 26 април: за него е предвидена културна програма. В подготовката за посещението високият гост трябваше да се ушири входа на станция Владивосток с 20 см, така че лимузината на северокорейския лидер, натоварена на бронирания му влак, да излезе.

Два източника, свързани с подготовката на визитата на Ким Чен-ун във Владивосток, потвърдили пред „Комерсант“, че Ким Чен-ун ще прекара нощта на 23 до 24 април в граничния севернокорейски град Ражин, след което ще се премине на руската страна.

На 25 април ще се проведат разговори на държавните глави. След това Владимир Путин ще замине за Пекин, където на 25-27 април ще се проведе вторият форум на китайската инициатива „Пътят на коприната”. Ким Чен-ун ще остане във Владивосток, където ще посети туристически атракции и места, посетени от баща му Ким Чен Ир по време на посещението му в Русия през 2002 година.

Сегашният лидер на КНДР ще посети Русия за първи път след встъпването си в длъжност в края на 2011 г.

Преговорите с Владимир Путин, според източници на Комерсант, ще се състоят в кампуса на Далекоизточния федерален университет (FEFU) на остров Руски. Той бе избран да бъде място за срещи поради строгите изисквания за сигурност на Ким Чен Ун.

Корейският гост ще живее в кампуса на FEFU. Тъй като комплексът първоначално е бил построен с очакване за провеждане на срещи на върха, на територията му има няколко луксозни хотелски сгради.

От 23 април до 27 април се отменят занятията на студенти в университа.

Заедно с лидера на Северна Корея ще пристигне делегация от 230 души. Всички те ще пристигнат на легендарния брониран влак, на който бащата на сегашния лидер на КНДР Ким Чен Ир пътувал из Русия. Пътят на „младия маршал” обаче ще бъде много по-кратък от този на бащата: разстоянието от Пхенян до Владивосток е само 684 км, а Ким Чен Ир пътувал по цялата Трансибирска магистрала. Ким Чен-ун не планира да ходи на границата на Руската федерация и Северна Корея.

На севернокорейската гранична станция, Туманган, влакът ще бъде заменен с колесни комплекти (КНДР използва европейския стандарт от 1435 мм, в Русия - 1520 мм), след което ще се отправи към местоназначението си.

Тъй като Ким Чен-ун посещава Русия за първи път, за него е подготвена широка културна програма. Според източници, "Комерсант", графикът не е напълно одобрен и ще бъде актуализиран след пристигането на госта в съответствие с неговите желания и настроение. Сред местата, които той може да посети, са Военно-историческият музей на Тихоокеанския флот на Русия и морската сцена на Мариинския театър.

Освен това се предполага, че Ким Чен Юн ще посети места, които по време на посещенията си в Русия посетил баща му Ким Чен Ир. Сред тях - стаята му в хотел "Harbour" на Владивосток. След едно незабравимо посещение през 2002 г. те създадоха мемориална плоча и ежегодно празнуват рождените дни на бившия шеф на КНДР.

Оттогава хотелът, изправен пред финансови затруднения, беше принуден да предаде част от помещенията на генералното консулство на Китай, но историческият брой беше запазен. Също през 2002 г. Ким Чен Ир присъства на пекарната „Владхлеб“, където е опитал „въглищния“ хляб с марката с добавянето на активен въглен. След неговото посещение посещението на дегустацията на растения и хляб стана постоянен елемент за делегациите от КНДР.

Посещението на Ким Чен-ун създаде редица неочаквани инженерни проблеми. За да пътува из Владивосток, лидерът на КНДР се съгласява само на собствената си лимузина, която е пристигнала с него във влака.

Оказа се, че тази лимузина не минава през височините на портите на станцията Владивосток, затова, както казаха на "Комерсант" и другите двама източници, участвали в подготовката на посещението, отварянето трябваше да бъде "незабавно изкопано". Според резултатите от строителните работи, извършени в събота и неделя, успяхме да задълбочим отвора с 20 см, което беше достатъчно.

Дневният ред на срещата на върха, както заяви прес-секретарят на руския президент Дмитрий Песков, ще засегне главно "развитието на двустранните отношения" и "обсъждането на проблема с ядрената блокада". Русия е един от участниците в първоначалния „шестстранен формат” на преговорите за КНДР, в рамките на които Москва, заедно с Вашингтон, Пекин, Сеул и Токио, се опита да убеди Северна Корея да се откаже от ядрените оръжия. Пхенян излезе от формата през 2009 г., но Москва не се отказва от опитите си да го съживи.

Освен ядреното разоръжаване се очаква да бъдат обсъдени търговско-икономическите отношения на Русия и КНДР.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини