Липсва важно лекарство за борба с рака

Няма ги изотопите, с които се установяват ракови клетки. Така, без да има яснота на какъв стадий е болестта, не може да се проведе адекватно лечение. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков в сутрешния блок на NOVA.

Водим преговори с производителя и с търговеца в България, готови сме да подпомогнем всеки, който иска да регистрира подобно лекарство. Направили сме указание към регионалните здравни инспекции и към клиниките по онкология, в която самите професори препоръчват каква е алтернативата, уточни Пенков.

В началото ситуацията беше много трагична, но нещата се подобриха. Сега времето за чакане е максимум 10 дни. Всичко зависи от възможността и доставките на консуматива. Дали сме си срок в рамките на три-три и половина месеца, за да възстановим доставките. Днес ще се видим с колегите от Здравната каса, за да има едно общо послание към двете администрации, посочи зам.-здравният министър.

Той коментира и информацията, че България е на шесто място в Европа по заразени с морбили. В момента щабът работи, предприемат се всички противоепидемични мерки. Локализират се областите, в които има най-много заразени, посочи Бойко Пенков. 

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини