Хората започнали да променят климата още в 19 век

Изменението на климата е сериозно предизвикателство за човешкото общество и обикновено се смята, че самите хора са виновни. Междуправителствената експертна група по изменение на климата заключи, че с голяма увереност човешките дейности са отговорни за продължаващото повишаване на глобалната средна температура на повърхността на въздуха от 1950-те години.

Една скорошна статия, публикувана в списание Nature Sustainability, показва, че влиянието на човека върху изменението на климата може да бъде проследено до края на 19-ти век въз основа на летните и зимните температурни разлики. Това изследване е проведено от учени от Института по физика на атмосферата към Китайската академия на науките в сътрудничество с водещи експерти по изследване на климата от Великобритания и Германия.

"Добре известно е, че хората прчиняват глобалното затопляне, но кога започна това?" , казва водещият автор, д-р Джанпин Дуан, "Нашето проучване показва, че антропогенното влияние върху изменението на климата е започнало много по-рано, отколкото преди сме вярвали."

Антропогенното изменение на климата обикновено се фокусира върху повишаването на повърхностната температура на въздуха, а именно глобалното затопляне и увеличаването на климатичните крайности.

Сега екипът учени, ръководен от д-р Джанпин Дуан, установява, че амплитудата на сезонните температурни колебания намалява и тази тенденция може да бъде проследена до края на 19 век. Те откриват, че сезонните температури били стабилни до 1860-те години, от когато се наблюдават непрекъснато намаляване на амплитудите в средните високи географски ширини на северното полукълбо.

Анализите с използване на най-новите симулации на климатичния модел, показали, че увеличените концентрации на парникови газове и антропогенните аерозоли са основните фактори, допринасящи за наблюдаваните тенденции.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини