Държавният стимул за най-силните ни ученици: 195 лв. еднократно, по 135 лв. месечна стипендия за 1 г.

Отпускането на еднократно финансово подпомагане в размер до 195 лева или осигуряването на 12-месечни стипендии с месечен размер 135 лева за децата и учениците, класирани на челните три места в конкурси, олимпиади и състезания, предвижда проект на постановление, предложен от министъра на културата Боил Банов, който Министерският съвет ще гласува днес.

Програмата е за 2019 г. и предвижда "насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби" в изкуството и науката, класирани на първите три места в национални и международни конкурси, олимпиади и състезания. За тези в областта на спорта финансово подпомагане се предвижда за класираните на първите три места на олимпийски игри, световно, европейско или балканско първенство или първо място на финали на държавно индивидуално първенство.

Eднократно до 195 лв. ще се отпускат за подпомагане на обучението в курсове по изкуства, наука и спорт, за участие на деца в пленери, обучителни и тренировъчни лагери, в национални и международни конкурси, олимпиади и спортни състезания.

За стипендия могат да се борят учениците от държавните, общинските и частни училища.

Еднократно подпомагане е предвидено за 300 ученици, годишни стипендии - за още 1139. Тъй като държавата има за изплащане стипендии от 2018 г., заложената сума е по-голяма от необходимата за 2019 г. и е 1 800 000 лева.

В доклада си до МС министър Банов твърди, че подбраните конкурси, олимпиади и състезания, за призово място в които се предвижда стипендия или еднократно подпомагане, са "с доказани високи критерии при излъчване на победителите". "Този списък се прецизира от експертно-консултативни комисии в областта на науката, изкуството и спорта", пише още той.

Списъка им вижте ТУК (http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=4213)

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини