Стотици християни и мюсюлмани дариха за възстановяването на легендарен храм в Златоград

    Златоград вече има изцяло нова църква, след като храмът „Свети Атанасий Велики“ беше изцяло реконструиран и построен с даренията от над 200 души, а дарителската кампания продължава.

    В дарителската кампанияТя беше обявена миналата година, в нея се включиха много хора, голяма част от които с мюсюлманско вероизповедание. Това обяви за СмолянБГвести свещеникът на Златоград и председател на Църковното настоятелство „Св. Георги“ отец Константин Атанасов. Църковното настоятелство кани всички жители и гости на родопския град на откриването на напълно обновения храм, което ще се състои в деня на Светеца 2 май 2019 г от 11.30ч., когато ще бъде отслужен тържествен водосвет, след което ще се раздаде благословена трапеза.

    Църквата „Св. Атанасий Велики“ в Златоград навърши 95 години от построяването си през 2018г, когато стартира и кампания за укрепването и възстановяването на светата обител, построена през 1923 г на мястото на манастир, разрушен от турците през 1750 г. Само преди година тя беше застрашена от рухване. Сега благодарение на усилията на църковното настоятелство и десетките дарители, Златоград има изцяло нов храм. По-късно става ясно, че предварително обявените 40 хиляди лева, нужни за строежа не стигат, в хода на ремонтните дейности се появяват непредвидени неща, а половината от сумата се оказва само стойността на новия покрив на храма.

    Построена е изцяло нова камбанария, направени са каменни облицовки на стените, поставена е нова дограма, мазилка, осветление и църковно обзавеждане.

    „Имаме изцяло нов храм, в кампанията за набиране на средства се включиха много хора, всеки дари пари и доброволен труд според възможностите си, независимо от вероизповеданието“., каза още отец Атанасов и отправи апел към всички с отношение към вярата да дарят за довършването на цялостното обновление на легендарната църква, чийто патрон е покровителят на Златоград Свети Атанасий.

    Църквата е свързана с историята на града през турското владичество, носят се легенди за силата на закрилника- светец, спасил града от опожаряване от кърджалийските разбойници, изпратени да потурчат останалото в града християнско население. Златоградчани пазят спомени, предавани от техните предци, че преди кръвопролитието, ято черни гарвани се спускат от връх Свети Атанас и започват да кълват очите и лицата на разбойниците и конете им. Легендата разказва още, че това така ужасява ордите, че те бягат и никога повече не се връщат в Златоград.

    Дарения продължават да се събират в двата храма в града, както и в банковата сметка на църковно настоятелство на храм „Свети Георги“ в Златоград.

    Банка ДСК IBAN BG 26STSA93000000473855

    BIC STSA BGSF

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини