Държавата даде почти 1.5 млн.лв. на Община Смолян за преодоляване на щетите от бедствията

С постановление на Министерски съвет от 24 април 2019 година, бяха одобрени допълнителни разходи за 2019 година за преодоляване и предотвратяване на последици от бедствия в страната, чийто общ размер е почти 33.124 млн. лв.

За област Смолян са предвидени няколко милиона за разплащане на извършени възстановителни дейности по улици, подпорни стени и друга инфраструктура, както и щетите от бедствия.

Трансферът по бюджета на община Смолян е в размер на 1 492 264 лв., с които ще се възстановят разходи за преодоляване на последиците от бедственото положение в с. Широка лъка, с.Еленска и както и самият град Смолян – 129 849 лв. Около 250 хил.лв. от тях ще бъдат за възстановяване на разходи за неотложна аварийно-възстановителна работа на общинската инфраструктура. За подпорни стени и укрепване на улици в Момчиловци са заделени 460 620 лв. Над 390 хил.лв. е струвало преодоляването на бедственото положение от дъждовете през юни 2018 година в Смолянска община. Бедственото положение пък през януари тази година заради обилните снегове е коствало 260 000 лв.

Община Чепеларе получава трансфер по бюджета в размер на около 593 хил.лв. за: укрепване на улица в с. Острица, както и за възстановяване на разходи за спасителни и неотложни аварийни работи при възникнала бедствена ситуация по високите части на общината през януари 2019 година и за укрепване на срутищен участък на пътя Хвойна-Чепеларе към Забърдо и местността „Чудни мостове“ .

За община Златоград са предвидени средства за почистване и проводимост на речното корито на р.Върбица от наносни отложения и растителност в регулационните граници на Златоград за  първи етап-177 087 лв. Малко над 17 хил.лв. са за разплащане на непредвидени разходи за спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи за овладяване на бедствено положение от януари 2019 година , а за изготвянето на работни проекти за превантивни дейности по Закона за водите са предвидени други почти 54 хил.лв. За община Златоград се отпускат и средства в размер на 241 523 лв., предназначени за изграждане на водосток по улица в с. Ерма река.

На община Баните за възстановяване и укрепителни работи по улици в общинския център и пътища за с. Долна Дрянка и с. Вишнево са предвидени – 66 хил лв.

Община Девин ще получи 354 хил.лв за изграждане на подпорна стена на ул. „Мурсалица“ към кв. „Настан“. Трансферът по бюджета на община Доспат е в размер на 179 039 лв., предназначени за възстановяване на подпорна стена над улица в с.Змейца и за укрепване на скат над улица в Доспат.

За извършване на неотложни аварийно-възстановителни работи по осигуряване на нормална проходимост на засегнатите пътища и улици на територията на община Мадан, се отпускат средства в размер на 57 790 лв.

Община Неделино ще получи малко над 102 хил.лв. за аварийно възстановяване на терен под жилищна сграда и изграждане на подпорна стена в с. Еленка.

Община Рудозем получава допълнителни средства в размер на 154 342 лв. за разплащане на разходи за почистване и възстановяване на пътната мрежа на територията на общината.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини