Премиерът Педро Санчес обяви победа за партията си на вота в Испания

 
Премиерът на Испания Педро Санчес обяви победата за своята партия на провелите се вчера предсрочни парламентарни избори в страната, предаде Франс прес. От балкона на централата на Испанската социалистическа работническа партия в Мадрид Педро Санчес заяви: 
 
„Успяхме да го постигнем! Социалистическата партия спечели изборите и с това спечели и бъдещето! А миналото – загуби. Преди всичко искам да благодаря на гласувалите за нас над 7,3 милиона испанци, които повярваха, че Социалистическата партия може да ръководи страната ни през следващите 4 години”.
 
Лидерът на испанските социалисти обеща, че ще се стреми да сформира проевропейско правителство. Единственото условие ще бъде спазването на конституцията и осигуряването на социална справедливост, добави Педро Санчес. 
 
Левите партии в Испания получават значително предимство пред десните по време на предсрочните парламентарни избори, сочат резултатите след преброяване на 95 процента от подадените бюлетини.
 
Социалистите на испанския премиер получават 123 депутати, с които обаче не успява да постигне абсолютното мнозинство от 176 депутати в 350-местния Конгрес на депутатите. А крайнолявата партия „Унидaс подемос“ заема 42 места, като, ако тези две партии се обединят – пак не им достигат 11 места за абсолютното мнозинство, изчисляват от „Франс прес“. Традиционният съперник на социалистите – дясната консервативна Народна партия пък получава 65 места, a 57 – дясноцентристката „Сиудаданос“. Kрайната десница в лицето на партия „Вокс“ печели 24 депутатски места в долна камара на парламента.
 
Готовност да се включи в лява коалиция със социалистите на премиера обяви Пабло Иглесиас – лидер на крайнолевите „Унидас Подемос“:
 
„Би ни се искало резултатите да бяха по-добри, но имаме достатъчно, за да постигнем двете цели на нашата кампания. Първо – да спрем десните и крайнодесните, и второ – да сформираме лява коалиция“, каза той.
 
А намерение да оглави опозицията в Испания, след като Падро Санчес обяви победа на предсрочните избори в Испания, изказа лидерът на дясноцентристката "Сиудаданос" Алберт Ривера:
 
„Лошата новина е, че днес Санчес и Иглесиас ще формират правителство заедно с националистите в Испания. Добрата новина е, че има една успешна формация, която се радва на 80 на сто по-добър резултат от преди 2 години. Партия, която вярва в Испания, партия, която има бъдеще“, каза Алберт Ривера пред привърженици на „Сиудаданос“, която спечели 57 места, следвана от дясната консервативна Народна партия с 65 места. 
 
В Туитър нейният лидер Пабло Касадо също обеща, че формацията му ще бъде главната опозиционна сила в парламента срещу социалистите на Санчес:
 
„Резултатът е много лош. Народната партия обича винаги да печели, а е истина, че вече на няколко избори губим подкрепата на избирателите. Ето защо искам да заявя, че ще започнем отсега да работим най-отговорно, за да спечелим отново тази подкрепа, с цел да сме начело на дясноцентристите, които, както сме казвали и преди, са разединени, и не са печеливш избор“. 
 
24 места спечели крайнодясната партия „Вокс“, чийто член Росио Монастерио изтъкна:
 
„Казваха ни, че ще бъде невъзможно да стигнем дотук без ресурси, а ние го направихме. А това се случи благодарение на надеждата, която е най-големият ресурс. Всички (наши поддръжници), всички ние, работихме за името на „Вокс“, ние работихме за Испания“.
 
Над 75 процента е била активността на гласоподавателите на изборите в Испания, провели се вчера, предава Франс прес. Агенцията се позовава на данни на испанското министерство на вътрешните работи. Според тях  активността е била с над 9 процента по-висока, отколкото тази на изборите през 2016 г., особено в Каталуния. Тогава там са гласували 46,4 на сто от имащите право на глас, а вчера – 64,2 процента от избирателите.
Източник: http://bnr.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини