Храниш бездомно куче в Пазарджик - трябва да го регистрираш и кастрираш

Хората, които хранят бездомни кучета край блокове или на други обществени места в Пазарджишко, ще бъдат задължени да ги регистрират, кастрират, ваксинират и обезпаразитяват, както и да им плащат такса като за домашни любимци. Това гласи нова наредба за отглеждането на животни, подготвена от общината и обявена за обществено обсъждане, информира Дарик. Така занапред зоолюбителите, които се грижат за улични кучета, ще трябва да декларират това в Общината и да поемат ред ангажименти, включително да не допускат разнасяне на зарази, агресивно поведение на питомците си към хора или други четириноги, както и безконтролното им размножаване. Ще бъдат освобождавани от такса, ако ги кастрират.

По-строги правила се въвеждат и за собствениците на домашни любимци. Мнозина разхождат кучета по улиците на града, но по данни на общината за 2017 г. регистрираните са едва 65, за 2018-а - 114, а за тази година - само 21, а срокът за това изтече на 31 март.

За неспазване на наредбата са предвидени глоби, най-малките от които са 50 лева, а най-големите - 4 000 лева. Те ще се налагат при повторност на нарушенията. Текстовете в документа са съобразени с Националната програма за овладяване на безстопанствените кучета, която е в сила от 14 март тази година, сочи в мотивите си кметът Тодор Попов. До 15 май се приемат предложения за промени или допълнения.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини