18 °C

КПП-та за събитията по посещението на папа Франциск ще са отворени 3 часа по-рано

Контролно-пропускателните пунктове, през които хората ще трябва да минават на проверки, ако искат да посетят събитията от визитата на папа Франциск у нас на 5-ти, 6-ти и 7-и май, ще са отворени три часа по-рано от бявениите начални часове. Това съобщиха на брифинг от МВР.

Създаден е временен Оперативен щаб, от който ще се координират действията по сигурност и организацията на движението.

Старши комисар Антон Златанов, зам.-директор на СДВР обясни, че е създадена организация в пълна стиковка на службите. Той призова да не се създава излишно напрежение у гражданите, че ще бъде трудно и тежко да присъстват на мероприятията. „Всеки да се чувства добре дошъл, естествено ще има сериозни мерки за сигурност, но те са съобразени с това, че останалата част от живота на града трябва да продължи.", посочи той.

В София, където папата пристига на 5-ти май, по всички маршрути на движение на кортежа му ще бъде спирано поетапно движението. Очаква се в неделя да е най-натоварено, когато и колоната с военна техника ще минава през града за парада на 6-ти май.

На 5-ти май първото събитие, свързано с посещението на папа Франциск, е от 13 часа на пл. „Св. Александър Невски“. Тогава ще е традиционната неделна молитва. Очаква се да бъде наблюдавана по телевизията от над 20 млн. зрители. На открито около сцената пред църквата „Ал.Невски“ ще могат да присъстват и гражданте, които не могат да влязат в храма.

От МВР уточниха, че Католическата църква в България е създала организация и хората, които изповядват католицизма са снабдени с билети.

Движението по улиците „Раковски“, “Московска“, ул.“Шипка“ и по бул „В. Левски“ ще бъде отцепено. Може да се влиза от кръстовището на ул.“Оборище“ и ул. „Раковски“. От там ще влизат всички, които имат билети и пристигат от страната в организирано пътуване, уточни комисар Антон Златанов.

Останалите също могат да присъстват, но те ще влизат през различни контролно-пропускателни пунктове.

Гражданите ще минават през КПП -то на ул.“Московска“ и ул. „Париж“. Официалните гости и представителите на държавната власт, и дипломатите ще влизат от пропускателния пункт на ул. „Московска“ и ул.„11 август“.

За гражданите в неравностойно положение за всяко едно от събитията има има специална организация и те ще бъдат напътствани от доброволци, които ще ги поемат от КПП-тата и още им осигуряват безопасни и най-удобни места за наблюдение.

Най-масовото събитие се очаква да е същия ден за литургията на площад „Княз Александър І Батенберг“ от 16 часа.

Районът на площада е затворен още от 2-и май за автомобили, а днес ще бъде затворен и за пешеходци. Мерките са заради съоръженията и сцените, които се строят на този площад. За това събитие ще бъдат монтирани монитори, извън зоната за сигурност, уточниха още от СДВР.

Гражданите по бул. “Цар Освободител“ и пл „Княз Александър І Батенберг“ ще могат да заемат места, за да видят папата отблизо. Това ще е единственото място, по което ще може да бъде видян папата в Папамобила. Всички, които искат да присъстват и не са с билети, трябва да дойдат на КПП-то на на ул. „Бенковски“ и ул.“Раковски“ през ул. „Аксаков“, уточниха от службите.

Всички медии и хората с билети ще могат да влязат от охранявания район от ул. „Московска“, зад Руската църква. Другото място, през което може да се влезе от хората с покани е от пропуска на ул. “Дякон Игнатий“, оттам е пропускът и за хората в неравностойно положение. В района на Градската градина ще е зона за сигурност с единия от мониторите, на който може да се види церемонията.

На 6-ти май папата ще прочете „Молитва за мир“ с представители на всички вероизповедания на пл. „Независимост“ от 18.15 ч. Там отново ще бъде изграден периметър за сигурност, в който ще се влиза само през проверка. Всички, които нямат покани могат да влизат от КПП-та, които ще са изградени пред площад „Независимост“. Останалите с покани влизат пред други два пункта.

Лица, които са употребили алкохол или са в неадекватно състояние категорично няма да бъдат допускани до зоните в периметъра на събитията. От полицията призоваха още да се избягва носенето на големи раници и сакове, които отнемат повече време за проверка. Забрана категорична има и за носенето на оръжия, включително и хладни. Ще е разрешено минаването през пропускателните пунктове само с бутилки от литър и половина. Около местата на събитията ще има екипи на БЧК и ще се раздава вода.

Директорът на на Областната дирекция на МВР в Пловдив Атанас Филков посочи, че на 6-ти май, преди обяд, заради посещението на папа Франциск  и в гр. Раковски, движението по автомагистрала „Тракия“ в посока Бургас ще бъде отклонено от пътен възел „Запад -Пловдив“ на 119 км до пътен възел „Плодовитово“ на 165 километър и пренасочвано през Пловдив. Тази организация ще бъде създадена и в следобедните часове по обратния ред.

В град Раковски достъпът до зоните за посетители ще бъде осигурен от полицията  и тук ще има пунктове. Три от тях ще са разположени в подходите към площад „България“. От този площад ще се излъчва литургията от храма, а отвън ще може тя да се наблюдава на екрани. Достъпът до площада в кв.“Секирово“ ще става през пет пропуск пунктове. И в двата квартала има обособени паркинги за автомобилите на хората от Раковски и гостите на града.

КПП-та за събитията по посещението на папа Франциск ще са отворени 3 часа по-рано, за да могат да се извършват по-спокойно проверките на гражданите. Затова от службите призоваха всички, които имат възможност да пристигнат за събитията колкото се може по-рано  преди обявеното им начало.

Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
С целенасочените си действия ще привлечете интереса на специален за вас човек, провокирайки в него активност. Очертава се романтична връзка за едни, за други ползотворно сътрудничество. На работното място не са изключени изненади, но предвид особеното ви състояние на духа ще се справите с всичко.
23 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Прекрасен ден за обновление от какъвто и да било вид. Опитайте дори да скъсате с някои вредни навици, които са ви неприятни. Вниманието на околните към вас едва ли ще ви смути. Чувството ви за хумор и жизнеността ви правят център на внимание. Може да свършите и малко полезна работа, ако разпределите добре времето си.
23 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се концентрирате върху нещата, с които бихте подобрили живота си. Сред тях са явявания на изпити, образователни и други програми, повишаващи квалификацията ви. Деловите начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите.
23 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Мнозина от вас обмислят нови сфери за действие. Работата в екип ще се стимулира и заедно ще ускорите приключването на печеливш проект. Не забравяйте близките си, зарадвайте ги с жест на внимание. Повече физическа активност ще ви се отрази тонизиращо, не се щадете. Любовни обяснения.
23 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Резултати от работата ще ви удовлетворят, но умората ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. Наред с това ще трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Бъдете търпеливи, запазете добрия тон и всички ще останат доволни. Личен проблем ще ви отведе на друго място и накара да станете дискретни.
23 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Имате всички основания да се надявате, че трудът ви ще бъде оценен и съответно възнаграден. Финансовите придобивки ще ви удовлетворят. Любовни авантюри, но не се увличайте твърде много, ако желаете да продължавате в същия дух. Възможно е неприятен за вас човек остро да ви провокира. Запазете добрия тон.
23 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ако се чувствате уморени и ви липсва активност, не се насилвайте. Ще се заредите с енергия, правейки онова, което ви носи наслада и запълва духовните празноти в душата ви. Пътуванията също биха ви се отразили обновяващо на духа, ако разбира се го желаете. Каквито и възможности да имате си осигурете пълноценна почивка и достатъчно сън.
23 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Удовлетворени сте от делата, с които се занимавате напоследък. Положихте доста усилия, които съвсем естествено биват възнаградени. Сериозни финансови постижения ще повишат самочувствието ви. Можете да си позволите отдавна отлагани покупки. Сега е момента за инициативи от всякакво естество.
23 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добро настроение и без да изпадате в крайности ще общувате и създавате полезни контакти. Денят е подходящ за пътувания или начало на сериозни промени. За някои те са свързани с професионалната им заетост, смяна на едно работно място с друго, стартиране на голям проект или нова връзка.
23 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Работата ви днес ще бъде свързана с получаване и обмен на информация. Добре ще е ако запазите спокойствие в напрегната ситуация и съвместно с колегите си намерите най-подходящия начин на действие. Печелите време с нещо, което сте свършили преди определения срок. Ваш приятел ще ви помоли за съвет, опитайте се да му бъдете максимално полезни.
23 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят не е подходящ за силни изяви и други активности, а предразполага към размисъл, смирение и блага дума, които биха свършили по-добра работа. Ако сте в позиция на търсещи, това е печелившата формула, но и не само за този случай. Всичко ще си дойде на мястото, стига да вървите напред с разума, да се вслушвате в интуицията си и почитате вярата си.
23 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Настроението ви ще е променливо, но не и разколебани в намеренията си. Взаимоотношенията в семейството ще ви носят повече сигурност, взаимното доверие, доказало се през годините е факт, който не подлежи на съмнение. Постигнали не малко, ще споделяте преживяванията си с близки или приятели вечерта.
23 окт 2019
Последни новини