Вчера Търговския регистър, днес НАП. А утре?

Покрай скандала с криминалното източване на данни за милиони българи и фирми изскочиха куп шокиращи неща. Отговорните институции изрекоха една камара глупости, дори смешки, в опита си да замажат огромния скандал.  Премиерът например публично се възхити от 20-годишният хакер, който бе обвинен в източването на данните на приходната агенция. Нарече го вълшебник.

Един философ бе казал: „Ако някой успее от един километър да застреля майка си, бих го нарекъл добър стрелец, но не и добър човек“. Е, Борисов може да го направи. Той всъщност може всичко.

Шокиращо бе и признанието на службите, че 20-годишният Кристиян е … обучавал спецполицаи от ГДБОП. Що за полиция имаме, щом я обучава 20-годишен младеж? Може би и малчугани от забавачката им изнасят лекции?   

Нещото, на което обаче не бе обърнато достатъчно внимание бяха самите данни, които бяха източени от НАП. В базата се съдържала не само личната информация, като три имена, адреси, ЕГН-та и други, но и данни за залагания, за доходи, дори преводи към чужди банки. Като оставим настрана въпроса доколко е допустимо правителството да събира подобни данни за гражданите, звучи направо невероятно, че при цялата тази информация в България изобщо има престъпност и корупция. Всеизвестно е старото правило в криминалистиката „Търси парите“. Ако имаш информация за средствата и тяхното движение, можеш да си обясниш нещата. В такъв случай е необясним и фалитът на КТБ, корупцията при обществените поръчки, цялата богата палитра от подкупи, търговия с влияние и всякакви варианти на престъпността. След като знаеш за парите на човек, когото всички сочат за бандит, и не си го вкарал в затвора, значи просто не искаш да го направиш. Единственото възможно обяснение за този абсурд е, че властта не го прави, защото трябва да вкара зад решетките себе си.  

Адвокатите и шефовете на задържания хакер Кристиян Бойков твърдят, че момчето е натопено. Цяла нощ го натискали да признае нещо, което по думите не е извършил. И версията им наистина звучи логично, защото младежът просто няма интерес да го прави, освен ако детската му мечта не е да влезе в затвора.

А хакването на базата данни на приходната агенция подозрително прилича по своите последствия на други събития от близкото минало. Например палежа на партийния дом, при който изгоряха много архиви. Вероятно правилните архиви.

Миналата година пък се срина Търговският регистър. Голяма част от информацията, никой не знае колко голяма всъщност, вероятно е изгубена завинаги. Навярно правилната информация.

Навремето Илия Павлов изрече крилата фраза: Гущерът трябва да откъсне опашката си, ако иска да оцелее. Подтекстът бе престъпността да скъса с показните престрелки и уличния бандитизъм и да сложи бялата якичка.

След време обаче се оказва, че за гущера не е достатъчно да скъса опашката си. Трябва да заличи и спомена за нея. Затова горят архиви, срива се търговския регистър, източват се данните на данъчните. И нищо чудно да се окаже, че някои данни са изгубени. Навярно правилните данни.

Вчера беше Търговският регистър, днес НАП, а утре?

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (19)

  • 1
    Чи
    читател
    31 -6
    13:28, 18 юли 2019
    Браво,Кръшков!Връщай се в бранша,липсваш,човеко!
    • 90
      9079080-9
      4 -6
      08:32, 19 юли 2019
      Пръчков , твоя шеф Инж. Росен П. .....
      може да изкара хак , че майката ти е сестра на Бай Дончо Перуката :))) ... Къде се мотаеш в краката на Батковците от МГ ???:))
  • 2
    S ченге
    8 -3
    14:56, 18 юли 2019
    ... добре.
  • 3
    98
    98098-
    4 -19
    15:00, 18 юли 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 4
    Са
    Сатър
    4 -22
    16:37, 18 юли 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Съ
      Сър Пичук
      8 0
      11:25, 19 юли 2019
      Много бързо го осъди.Какво те кара да мислиш че е виновен,високопарните думи на некадърните разследващи ли?Мъжът вече е на свобода понеже събраните доказателства не струват и 2 стотинки.
  • 5
    Бр
    Браво
    1 -7
    17:36, 18 юли 2019
    Много добра статия! Само сравнението с ББ с филосо... Виж коментара
  • 6
    Ма
    МАЙОРА
    6 -1
    17:47, 18 юли 2019
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 7
    Cy
    cyber
    16 -4
    18:33, 18 юли 2019
    Шайката трие неудобната за нея информация.
  • 8
    Си
    сивия хакер
    10 -4
    23:36, 18 юли 2019
    Гледайте да не се случи на аскувонет да го хакнат и разбият и кршко да няма къде да публикува написаното!
    • Jo
      John
      14 0
      00:48, 19 юли 2019
      то вече се случи, когато изгоряха сървърите на еском преди няколко години почна на бял лист щото нямаше бекъпи.

      ТЪРКАЙ ГО ПАК, МИШОК!
  • 9
    Сл
    Славея Господинова
    5 -9
    09:36, 19 юли 2019
    Много филми гледа писателят измисли тази статия. П... Виж коментара
  • 10
    Ас
    Аскувлия
    9 0
    09:52, 19 юли 2019
    Да оставим настрана какви данни освен законнообявените събира за нас държавата? И да се чудим защо са такива управляващите? Нагли копелета използват държавата за бандитските си цели. А ние сме мекотели, които си заслужаваме съдбата.
  • 11
    Глупава статия, писана от компютърно неграмотен човек. Такова е нивото на "журналистиката" в България. Авторът, доколкото си спомням беше виден гербер и той. А старото правило в криминалистиката е "Кой има изгода?" Изгода имат тия през които минават обществените поръчки. Искров и компания. Целия ИТ сектор е в техни ръце. Масово се пише некачествен софтуер, който се купува от държавните агенции на цени в пъти по - високи от тези на аналогичен софтуер, писан от компании - имена в бранша. И то на международно ниво. Тук вече следвайте парите. "Хакерът" междувременно се оказа, че май не бил той. **** ******* пък само дето не го предложи за орден. Може да си го впише в сивито момчето. Проблемът не е нито в Бойко, нито в Горанов, Добрев или който там се сетите. Проблемът е в нас самите. Че допуснахме 10 години застой. Всеки път като чуя Бойко построи това, преряза лентата на онова...и се сещам за песента на руската група ДДТ - Путин едет по стране, а мы все в говне...Защото ако не беше този застой можехме да сме поне на нивото на Словения сега. Заради това - Нека ги изметем! Веднъж и завинаги. Знам, че ще ми изтриете коментара, ама не ми пука. Тя злобата няма почивен ден.
  • 12
    Ив
    Иво
    0 -5
    21:53, 19 юли 2019
    Дванайсятка, при БСП/ДПС/Царя цъфнахме, та вързахм... Виж коментара
    • Иво, къде прочете, че ги искам? Май ти пишеш от герберската централка, а? От 1997 г. насам вотът все е наказателен и все едно и също става. А твоето кумирче Малкия Мавър една казарма го беше страх да изкара. Та се хвана алтернативен. Че даже и за това излъга. Беше телефонистка в Гражданска защита. Не знам кой пише от централи...
    • И някак си удобно пропускаш Костов. Защото аз бях пред Парламента през 1997 г. И няколко палки отнесох покрай останалите. Ти къде беще тогава? В началното?
  • 13
    Виденовата зима да ти я припомням ли? Или си вършил някои неща на гърне тогава? Промяна искахме. И ако това ще те успокои и аз бях от тъпанарите, които гласуваха за твоя Фюрер и сламен генерал. И сега искам промяна. Един дисидент беше казал - За това, че ограбиха парите ни както и да е, но за това, че ни ограбиха мечтите...айде ходи пий една бира и не се впрягай толкова. Пийс!
  • 14
    Ми
    Мина
    1 0
    21:03, 20 юли 2019
    Доста спонсори влязоха в ареста и са разследвани , паричките от субсидии свършиха и се включиха " защитите" на ДС.
Последни новини