Местан: Не съм виновен за тази катастрофа, за да имам притеснения

Не съм виновен за тази катастрофа, за да имам притеснения, които да доведат до мисъл за укриване. Това заяви в студиото на bTV лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан, който участва в катастрофа със загинало 6-месечно бебе. Към момента Местан е обвиняем за причинител на инцидента.

"Естествено е, че тая травма няма да отмине никога. Да споделя, че ако има зрители, които продължават да виждат в мен виновникът за смъртта на 6-месечното бебе, не се сърдя на зрителите. Това убеждение е насадено у тях с редица фалшиви новини. Идвам със спокойна съвест, продължавайки да изпитвам страдание. Едно е страданието, друго - чувството за вина. Няма да поема чужд грях и чужда вина". Това заяви Местан в отговор на въпроса: "Как сте".

"Платих 10 000 лева гаранция, независимо, че можех да не я платя, защото решенията на съда за отмяна на гаранцията са окончателни", заяви в своя защита политикът, обвинен за катастрофата.

В студиото той извади флашка, на която твърдеше, че от социалните медии е извадил записи, на които бащата на загиналото дете шофирал като камикадзе. Според политика, записите вече били изтрити, но от партията му ги свалили и на друг носител, не само на флашка.

Към момента Местан има международен паспорт и може да пътува в чужбина. "Ще окажа съдействие, не съм виновен за тази катастрофа за да имам притеснения, които да доведат до мисъл за укриване", заяви той.

"Не разбрах обвинението. Не ми е предоставено дори минимално доказателство за вината ми. На мен ми бе предоставено обвинение на втория ден без да съм извършил нарушение. Картината на катастрофата е предоставена превратно", убеден е Местан.

Този процес вече е несправедлив в своята досъдебна фаза, допълни Местан.

Той коментира предоставената информация от говорителя на главния прокурор Сотир Цацаров - Румяна Арнаудова за 15 различни пътни нарушения като: "квалифицирана клевета".

Арнаудова каза, че от СДВР не са намерили Местан на адреса, на който е обявил, че живее и за това не му е връчено предходното прокурорско постановление.

"Това, което чухме, е квалифицирана клевета. Тя говори за 15 нарушения от 2013 г. насам. Ако това е вярно, няма да си поискам книжката обратно, но ако това е клевета, тя трябва да си понесе отговорността", заяви политикът.

От думите му стана ясно, че възнамерява да съди говорителя на прокуратурата след като получи фишовете от още 7-8 областни дирекции на МВР. В тези фишове се твърди, че нарушенията, за които бе споменала говорителя на Цацаров са били от ДПС и колата, с която са направени, е била поверена на бившия организационен секретар и настоящ лидер на партията - Мустафа Карадайъ. "Това не е лъжа, а е квалифицирана клевета, за която в България се носи наказателна отговорност", каза Местан.

Той изчете един фиш за пътно нарушение, станало на 15 юли 2015 г. в 22:55 мин. в София срещу Румънско посолство от кола с номер СА 2906.
"Мога да докажа къде съм бил в тази секунда и това е отразено в протоколите на НСО. От 2013-15 г. нямам секунда управление на превозно средство - това са коли, собственост на ДПС. Тази кола е управляван от Мустафа Карадайъ или негов шофьор. Когато една прокуратура приписва нарушение на ДПС върху председателя на ДОСТ - е изпълнение на политическа поръчка", каза Местан. Това е автомобила на тогавашния организационен секретар и настоящ председател на ДПС, категоричен е лидерът на ДОСТ.

Прокуратурата ли не знае, че за този период Местан е охраняван от НСО. Кой е карал тези коли, може ли да се докаже - не е моя работа, допълни той. Местан призна, че има нарушение далеч преди 2013 г., но това не го правело пътен рецидивист.

Според него на председателя на ДОСТ се приписват нарушения. Причината за това била силната кандидат-европейска листа на партията му.

Местан обясни, че катастрофата не е била в платното на другата кола, а в платното на Местан, че другата кола няма спирачен път.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини