Дясната ръка на Гуайдо завлечен в колата си на буксир до затвора

Един от най-близките сподвижници на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо беше арестуван. Службите за сигурност в страната са задържали вицепрезидента на Националното събрание Едгар Самбрано, съобщи Би Би Си.

Когато приближили и му разпоредили да излезе от колата си, той отказал, след което той и колата му са били буквално завлечени до затвора. 

Гуайдо - който бе признат за "временен президент" на Венецуела от повече от 50 държави, включително САЩ, Великобритания, повечето латиноамерикански държави, както и България - обвини режима, че е отвлякъл Самбрано и нарече случилото се "абсурд".

Малко преди задържането лидерът на партия "Демократично действие" Карлос Проспери e бил на среща на партията със Самбрано в столицата Каракас.

"Автомобилът беше обграден. Те (агентите) не ни позволиха да се приближим до него. Докараха камион и го изтеглиха на буксир", разказва той.

Смята се, че Самбрано е бил отведен в затвора El Helicoide в центъра на Каракас, където пращат и политически затворници.

"Не знаем нищо за условията, в които е той, не знаем какво се случва в El Helicoide в момента", казва Проспери.

Арестът е извършен ден, след като Върховният съд разпореди Самбрано и шестима други депутати от Националното събрание да бъдат обвинени в предателство и предполагаемо участие в подготовката на неосъществения военен бунт. Това е първият арест на опозиционен лидер след опита да се привлекат военните на бунт срещу президента Николас Мадуро миналата седмица.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини