Васил Велев: Има признаци на организирана престъпна група в енергетиката

При пазара на ток в България се наблюдават всички признаци на организирана престъпна група. Това заяви пред Нова председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Сезирали сме КЕВР и прокуратурата, обясни Велев.

"Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички признаци на организирана престъпна група. При такъв НЕК на нас не ни трябват врагове, не ни трябва конкуренция", натърти още председателят на бизнес организацията. Думите му идват не само от името на АИКБ, но и от други бизнес организации като Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Повод за изказването на Велев са рекордно високите цени на тока за промишлеността.

Вчера работодателите изпратиха и отворено писмо по темата до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

По казуса е сезирана и прокуратурата.

"Да проверят защо се получава тази ситуация и къде отива, на кой се дават тези поръчки след това за балансираща енергия, която е 2.5 пъти по-скъпа от тази цена. После има още един мултипликатор, понеже се задействат енергоблокове, които произвеждат много повече, отколкото е нужно, отколкото е дисбалансът, а трябва да се плати цялото количество по тази висока цена и всъщност се изземват от предприятията по 400 лв. , по 500 лв. за мегават час, чрез ЕСИ и НЕК, за да се дадат на американски централи, ТЕЦ "Варна" и Ковачки", коментира той.

Работодателите искат не само оставката на ръководството на Националната електрическа компания (НЕК), но и преструктуриране на дружеството.

Според работодателите умишлено се създава дефицит на електроенергия.

"На 7 май имаше нормално и адекватно предлагане и нормална цена на тока. След това количеството енергия, която НЕК предложи на пазара ден напред беше три пъти по-малко и цените изхвърчаха. В пъти по-висок ток от съседите. Ние имаме 84 евро на мегават час, а всички около нас са на 44", натърти Велев.

По думите му при един такъв дефицит за един ден от хората се изземват стотици хиляди, дори милиони левове, защото като се плати скъп ток, се плащат по-малки заплати, или се вдигат цените и съответно хората плащат по-скъпи стоки.

"Чрез НЕК, ЕСО се дават тези пари в последствие на американски централи, ТЕЦ "Варна", Ковачки, защото за следващия ден се създава дефицит, дисбаланс. При дисбаланс цените са два пъти и половина по-скъпи над тази цена", обясни още шефа на АИКБ.

Според Велев причината е, че България не може да търгува ток в рамките на деня. "Всички около нас могат да правят търговия в рамките на деня, но ние не. Сърбите и румънците търгуват в рамките на деня и затова при тях няма такива разминавания", добави той.

"Не можем да повярваме, че това е от некадърност, защото и така да е, е крайно време да се променят нещата", завърши Велев.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Хх
    ххх
    1 0
    09:33, 10 май 2019
    Тоя откри топлата вода!
  • 2
    Ан
    антимишок
    0 0
    18:37, 14 май 2019
    Едни гладни недотрепани комуняги се оляха и взеха да мърлят други комуняги,пардон-"бизнесмени"!А вие какво очаквахте да се случи при положение че големият бизнес в България е в ръцете на генетично гладни деца и внуци на селски ратаи-комуняги?!Ама за това положение е виновно тъпото и овчедушно българско племе...

Още новини

Последни новини