Джеф Безос показа спускаемия апарат за Луната (видео)

Преди по-малко от половин век, двама астронавти от НАСА събраха геоложки проби след три дни каране по лунната повърхност и се върнаха на Земята в лунния модул „Аполо 17“. Това бе последния път, когато човек ходи по Луната.

Сега най-богатият човек в света -  Джеф Безос и неговата Blue Origin, искат са готови да започнват следващата глава в тази история. На пресконференция във Вашингтон, окръг Колумбия, в четвъртък следобед, Безос показа лунния апарат на частната си космическа компания.

"Време е да се върнем на луната, този път, за да останем", каза Безос.

Безос показа лунния апарат Blue Moon. Корабът разполага с голям вътрешен сферичен резервоар за гориво на четири опори. Захранва се от течен водород, отчасти така че може да се зарежда от ледена вода на полюсите на Луната. Водородните горивни клетки ще захранват устройството през лунната нощ.

"Това е невероятно превозно средство", казва Безос, "и то отива на Луната".

Безос също показа новия двигател BE-7, високоефективен двигател за течен водород / течен кислород, който захранва шестминутното спускане при кацането на Луната. След като се приземи, Blue Moon ще разтовари малък ровъер. Безос също показа снимка на версия, която може да побере астронавтите, и каза, че се надява мисиите да започнат до 2024 година.

Blue Origin работи в Blue Moon поне от 2017 г. През октомври миналата година компанията подписа споразумение с НАСА за разработване на средни и големи комерсиални системи за лунната повърхност. Срещу заплащане на $50,000 от Blue, НАСА се съгласи да сподели технически анализ и информация за потенциалните места за кацане на Луната.

В реч от март вицепрезидентът Майк Пенс призова за връщане на Луната до 2024 г. и каза, че администрацията на Тръмп е наредила на НАСА да „постигне тази цел с всички необходими средства“.

Безос е в противоречие с президента Доналд Тръмп по редица въпроси, свързани с Amazon. Но той каза за графика на администрацията на Тръмп, за да се върне на Луната: „Обичам това. Това е правилното нещо.

Луната винаги е имала централно място в мечтите на Безос, свързани с космическото пространство, както и визията на бившия му професор, физикът от Принстън Джерард О'Нийл. О'Нийл, който почина през 1992 г., предвиждаше бъдеще с милиони хора, живеещи в космоса в гигантски орбитални космически цилиндри, отглеждане на култури и използване на слънчевата енергия. Физикът твърди, че Луната, хранилище на суровини и свободна от атмосферата и гравитационни сили на Земята, би могла да бъде площадка за изграждане и икономично изстрелване на такива местообитания.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини