Скандал: Посланик Улусой обвърза турските инвестиции в страната ни с изучаването на майчин език

    Скандал избухна днес по време на откриването на четвъртия завод на фирма „Теклас България”, част от турския холдинг „Теклас”. По време на тържеството от официалната трибуна посланикът на РТурция у нас Н.Пр. д-р Хасан Улусой обвърза бъдещите турски инвестиции у нас със задължителното изучаване на майчин език.

    Нашето желание е да създадем заетост както на българските граждани владеещи турски език, така и за тези, които имат майчин български. Знанието на турски говоримо и писмено е важно. Колкото повече хора знаят турски език, толкова повече ще бъдат турските инвестиции във вашата страна, подчерта дипломатът. Той призова България да създаде условия за задължително изучаване на майчин език. Ние държим на обучението по турски, подчерта посланик Улусой.

     Ако съм разбрал правилно думите на посланика ще му потърся отговорност. Никой не спира турците да учат турски език, включително и писмен. Работа има колкото искате. Нужна е квалификация. Не е работа на посланика на Турция на такъв хубав празник да говори подобни неща, да настоява за задължително обучение. Всеки у нас има възможността да избира кои и колко езици да изучава, подчерта на импровизиран брифинг премиерът Борисов, който присъства на официалната церемония в „Теклас България”. Колкото повече езици знаят българските граждани толкова по-добре. Днес с тази тема се предаде негативен оттенък на празника, отбеляза премиерът и заключи: "Мисля,че ясно се изразих!"

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Go
      Gost
      6 0
      16:45, 11 май 2019
      И ако има китайски инвеститори трябва и китайски да се учи в училището. Само унгарски инвеститори да няма, че много им е труден езика на унгарците.
    • 2
      Го
      Гост
      7 -1
      17:20, 11 май 2019
      Така е, га няма кой да хрипне да фърли едно текме и да изреве : ДИС ИС ЮРЪЪЪЪЪП!!!!!
    • 3
      Zn
      znaesht
      0 -4
      20:04, 11 май 2019
      Интересно, ако едно дете от хасковско училище изяв... Виж коментара
    • 4
      На
      Нар
      5 -1
      20:39, 11 май 2019
      Какво ще рече майчин език?
      Роден в България учи в България с българска лична карта.. Майка му родена тука живяла тука, а ще изучава майчиния си език... Че кой е майчиния език на хасковкото дете😀
      • Zn
        znaesht
        2 -4
        23:06, 11 май 2019
        На арменеца кой е майчиният език? Езикът на който за първи път казваш мамо. В Албания защо искате българите да изучават български? В Бесарабия защо да учат майчиния си език, нали там се говори на руски? Ама тесногръдието ви край няма.Алчен и злобен народ затова сме на това дередже-крадци, лъжци и злобари. Бог да пази България/пожелава го човек, чийто майчин език не е българският/
    • 5
      На
      Нар
      3 0
      23:12, 11 май 2019
      На времето ви оставиха с двойно гражданство и за тва стават те обърквации 30 г вече..
    • 6
      На
      Нар
      3 -1
      23:16, 11 май 2019
      На арменеца му е арменския
      На китаеца е китайския
      На албанеца е албанския
      На турчина е турския..
      Само в България не бил български😀
      Ех да стане бай Тошо да довърши запачнатото та да се знае кой българин кой турчин кой ******* кой руснак.... И т. Н.
    • 7
      На
      Нар
      0 -1
      23:20, 11 май 2019
      ... Ци ганин.. 😀
      Еб. А та цензура
    Последни новини