Президентът призова от Асеновград за затвор за корумпираните

    „Апартаментгейт“ е само началото, вододел накъде ще вървим." Това заяви днес пред журналисти в Асеновград президентът Румен Радев. „Аз напълно съзнавам, че премиерът е в много трудна ситуация. И не си мислете, че искам България да затъва в корупционни скандали, да бъде синоним на корупция. На това нещо трябва да се сложи край. Но този край няма да стане с мълчание, със спиране на говорене по тези теми, а с разнищване и прочистване. Виждате, че премиерът всяка седмица събира пряко подчинените му служби и компетентни органи. И както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки. В имотите и фирмите на политици чрез подставени лица. Иначе и сега ако бъдат изпреварени от медиите няма да могат да мотивират своето въздействие“, каза още президентът. По думите му на държавата са необходими въвеждане на прозрачен и отговорен стил на управление с ясни механизми за контрол, които да пресекат корупционните потоци, и затвор за прегрешилите. „Възстановяването на държавността минава през възмездието“, подчерта държавният глава. 

    "Диалогът ми с изпълнителната власт е труден и това се дължи на безконтролното управление и безнаказаната корупция, но има важни теми, по които съгласието е наложително", заяви президентът и като такава открои привличането на стратегически инвеститор в областта на автомобилостроенето. Румен Радев посочи, че за целта е имал ползотворни разговори с федералния президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер при посещението му у нас през април тази година. „Изрично по мое настояване посетихме водещо германско предприятие и то в района на Пловдив, за да може чрез германските медии да стигне до широката немска общественост посланието, че нашият модел на икономическо сътрудничество е успешен и че България е надеждна и перспективна дестинация“, заяви Радев и допълни, че във връзка с това преди дни е получил обнадеждаващо писмо от президента Щайнмайер. „Всичко това е изцяло в подкрепа на българското правителство. Ще бъда първият, който ще поздрави кабинета, когато сключи договор със стратегически инвеститор“, каза държавният глава.

    Той коментира изказването на турския посланик Хасан Улусой, според когото би било добре турският език да се изучава в училище: “Всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство, за нашата история, за нашия език, за това как да възпитаваме децата си, трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно.”

    Президентът Румен Радев посети Асеновград за празника на града. Той прие строя на почетния караул, след което присъства на церемонията по издигане на националния флаг и приветства жителите и гостите на Асеновград по случай празника.

    По-късно днес той отпътува за Скопие, където ще присъства на церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Северна Македония Стево Пендаровски.

    Празничната програма за Деня на Асеновград продължава и в момента в градския парк.Концертите на сцената пред Общината ще започнат в 18:30 ч. с изпълненията на Севдалина и Валентин Спасови, Никос Месогитис и танцьорите от балетна формация „Косара”. Кулминацита на програмата ще е концертът на Мария Илиева. Поп звездата ще излезе на сцената за едночасов концерт в 21:00 ч. Вечерта ще завърши с празнична заря.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини