Помпео заяви на среща с Путин желанието на Тръмп за сътрудничество между Русия и САЩ

Руският президент Владимир Путин се срещна в Сочи с държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Двете страни изразиха надежда, че сега се създават условия за възстановяване на руско-американските отношения, предаде ТАСС.

Помпео трябваше да пристигне в Русия по-рано, но направи изненадващ завой към Брюксел. Вчера вечерта той се срещна последователно с външния министър Лавров и с президента Путин.

Различията по отношение на Иран, Венецуела и предполагаемата руска намеса в американските избори остават, но срещата даде нови позитивни сигнали за възможно затопляне на отношенията след телефонния разговор между Доналд Тръмп и Владимир Путин в началото на месеца.

"Както знаете, съвсем неотдавна, преди няколко дни, имах удоволствието да разговарям с президента на Съединените щати по телефона и у мен се създаде впечатление, че той е настроен за възстановяване на руско-американските връзки, контакти, за съвместно решаване на въпросите, които представляват взаимен интерес за нас", каза Путин и добави: "Ние от своя страна неведнъж сме казвали, че също бихме желали да възстановим отношенията в пълноформатен обем. Надявам се, че сега за това се създават необходимите условия."

Русия никога не се е намесвала в американските избори, отново заяви Путин. Отсъствието на сговор между Русия и сегашната американска администрация бе потвърдено и от доклада на специалния прокурор Робърт Мълър, който е обективен, отбеляза руският президент преди срещата. Той и Помпейо имат какво да си кажат и по въпроса за стабилността на глобалните енергийни пазари, както и относно двустранния стокооборот.

"Ние знаем, че САЩ вече са станали голям производител на петрол и в този смисъл имаме за какво да си говорим от гледна точка на стабилността на световните енергийни пазари", каза Путин.

От своя страна американският държавен секретар Майк Помпео предаде посланието на президента Доналд Тръмп, че Съединените щати също са заинтересувани от подобряване на отношенията с Русия.

Помпео не спомена изрично въпроса с предполагаемата руска намеса в американските избори по време на разговора си с Путин, но изтъкна, че правителството на Тръмп ще защитава интереса на американския народ. По-рано Помпео заяви, че Съединените щати няма да толерират намеса в изборите, подобна на тази през 2016 г.

Той изрази желанието на Тръмп за сътрудничество между Русия и Съединените щати. Афганистан и Северна Корея са примери за въпроси, по които Москва и Вашингтон си сътрудничат. САЩ и Русия "споделят едни и същи цели" по въпроса със Северна Корея, каза Помпейо, цитиран от Франс прес.

Венецуела бе ключова тема в разговора между Помпео и руските лидери. Венецуелският въпрос се очерта като източник на различия между Москва и Вашингтон. САЩ подкрепят лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуаидо, а Русия - президента на Венецуела Николас Мадуро.

Съединените щати и Русия са съгласни да "разблокират" решаването на конфликта в Сирия, каза Помпейо след разговора си с Владимир Путин, предаде Франс прес. Американският държавен секретар изтъкна пред журналисти, че е провел с Путин "доста продуктивен разговор за стъпките, които да бъдат предприети в Сирия, за да бъде насърчено политическото решаване" на сирйския конфликт. "Мисля, че сега можем да започнем да работим заедно по начина за разблокиране" на ситуацията в Сирия, каза още Помпео.

По време на визитата си в Русия Помпео се опита да намали опасенията във връзка с напрежението с Иран.

"По никакъв начин не искаме да водим война с Иран, но бяхме пределно ясни с иранците, че ако атакуват американските интереси, със сигурност ще отвърнем подобаващо", отбеляза Помпео.

Сергей Лавров изрази надежда за позитивен отговор от Съединените щати по въпроса за продължаването на Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия, чийто срок изтича през 2021 г.

Ден след изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че ще се срещне с Путин на срещата на Г-20 в Япония през юни, Лавров каза, че Русия не е получавала официално предложение.

"Ако получим подобно предложение, ще отговорим по позитивен начин", посочи руският външен министър.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини