Да поговорим за убийството в Болярино

Фермер прегази и уби крадец в село Болярино. Първият е бил ограбван многократно. Вторият е крал неведнъж. Обществото се разпали и се кълне в саморазправата. Но така няма да се справим с грабежите. От Петър Чолаков.

В нощта срещу неделя (12.05.) фермерът от кипърски произход Димитракис Пирилис прегазва и убива ром в село Болярино. Контекстът в случая е особено важен. От една страна, преди дни парламентът прие на първо четене спорни промени в института за неизбежната отбрана, които го разширяват произволно и опасно. Редица юристи вече определиха промените като противоконституционни. Освен това измененията противоречат и на Европейската конвенция за защита на правата на човека, както и на практиката на Европейския съд по правата на човека. От друга страна, нагласите срещу ромите и особено срещу т.нар. "ромска престъпност" в обществото се увеличават под умелите диригентски палки на етническите предприемачи. Става дума за политици и партии, които претендират, че защитават интересите на даден/и етнос/и, но се заиграват с етническата карта, използвайки я за политическа мобилизация. Както ДПС, така и формации като "Атака", НФСБ, ВМРО и др. упражняват такава дейност.

Както в повечето подобни случаи, така и в този в село Болярино обществото получава информация от медиите, разпалва се, вдига "температура" и бърза да влезе в ролята на прокурор. Желае да издава присъди и да се саморазправя. 

Това неизбежна отбрана ли е?

На 11 май Петър Гаджанов, който има 14 присъди, влязъл заедно с двама свои съучастници в стопанството на г-н Пирилис с намерението да крадат люцерна или животни. Тримата били въоръжени с коси и други инструменти. Кипърецът ги забелязал, качил се на пикапа си и ги подгонил. Крадците се разбягали в различни посоки. Пирилис застигнал Петър Гаджанов и го блъснал. Другите двама успели да се укрият. Те твърдят, че фермерът обикалял с пикапа със светнати фарове, за да открие и тях, но не успял. После се върнал до прегазения и започнал да описва кръгове около него. Тепърва ще се установява дали Димитракис Пирилис е блъснал повторно Петър Гаджанов. Убитият е бил осъден на 7 години затвор - за кражба на коне и крави от същия фермер.

Първо трябва да се отбележи, че животът на фермера не е бил застрашен. Той не е бил нападнат. Няма причини да говорим за неизбежна отбрана, дори според новия спорен "аршин". Трябва обаче да изчакаме решението на съда. Гневът и фрустрацията на г-н Спирилис са разбираеми - през годините фермата му е била подлагана многократно на набези от крадците. Но действията, с които той е причинил умишлено смърт, са непропорционални на извършеното от тях. Накратко: Спирилис е заплашен от 10 до 20 години затвор за деянието си. 

Всъщност, случаят от Болярино, подобно на много други, е благодатен за етническите предприемачи. Ромите в селото вече заплашиха Спирилис с отмъщение ("пуснат ли го, фермата му гори"); българите-съселяни на фермера пък се солидаризираха с него. Може би в най-скоро време "патриоти" ще тръгнат с мегафоните и багерите към селото… Ще се активизират и етнически партии, които функционират като корпорации, но претендират, че се грижат за малцинствата. Порочният кръг ще пребъде.

Кметът на село Белозем Иван Тачев, където е живял Петър Гаджанов, казва, че далеч не всички роми в селото са криминално проявени. Една "определена групичка" е извършвала престъпленията. Самият Димитракис Спирилис от години живее на семейни начала с ромка и се грижи за децата ѝ. Конфликтът не е етнически, а битов. Решението не е в колективни наказания.

А престъпленията на "белите якички"?

Кражбите и грабежите не могат да бъдат оправдавани. Но защо обществото се възмущава от т.нар. "ромска престъпност", а стоически понася издевателствата на "белите якички"? Трябваше да стигнем до "Апартаментгейт" и "къщите за гости", за да има някаква реакция. В продължение на години същото общество реагира вяло на сигналите за корупция. Да припомням ли търговията с български паспорти и катастрофата от миналата година край Своге? Да питам ли кои са истинските виновници за нея? Причината българите да са все по-нетърпими към т.нар. "ромската престъпност" не е в нейното митологизирано нарастване, а в увеличаването на тежестта на етническите предприемачи в политическия процес.

Да, българската съдебна система има много недъзи, но ако всеки пожелае да изземе от държавата нейната функция да раздава справедливост, ще се стигне до хаос. Истината трябва да се установи от съда. В противен случай се завръщаме към архаични институти като частното отмъщение. Захвърляме векове еволюция в името на емоционални реакции.

България няма да се справи с престъпността, "въоръжавайки" населението или разширявайки института на неизбежната отбрана. Нужно е друго: ефективно правораздаване. А що се отнася конкретно до т.нар. "ромска престъпност", тук е необходимо следното: да се намали, а още по-добре и да се сложи край на купуването и продаването на ромски гласове, което се извършва масово в замяна на политически протекции за ромските барони; трябва да се работи още по-интензивно в сферата на образоването на ромите, както и за интегрирането им в пазара на труда.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ан
    антимишок
    4 0
    20:38, 15 май 2019
    поредния любител на м.....и!я да ходи да оре,копа,гледа хайванчета и накрая да му се измъкнат тия примати щото били гладни.....ако тоя убития беше в любимата на всички толерасти америка щеше ли да се разкарва с 14 присъди по пътищата?!
  • 2
    Ко
    кондор
    0 0
    10:53, 16 май 2019
    Изобщо не съм съгласен с автора на статията. След като в държавата няма правосъдие, съдия ще бъде народът. В случая кипърецът, с когото се солидализирам. Не може да те ограбват едни и същи примати и ти да пазиш толерантност. Нека авторът на статията си вземе двама-трима роми да си ги отглежда в къщи.
  • 3
    Ко
    кондор
    0 0
    10:53, 16 май 2019
    Изобщо не съм съгласен с автора на статията. След като в държавата няма правосъдие, съдия ще бъде народът. В случая кипърецът, с когото се солидализирам. Не може да те ограбват едни и същи примати и ти да пазиш толерантност. Нека авторът на статията си вземе двама-трима роми да си ги отглежда в къщи.
Последни новини