Компютрите ще поскъпнат от търговската война САЩ-Китай

Производителите на компютри се готвят да покачат цените, заради новите мита, които САЩ наложиха на внасяните от Китай продукти, твърди публикация на Economic Daily News (EDN).

По-рано този месец САЩ изготвиха списък със стоки от Китай на стойност 300 млрд. долара, които ще бъдат обложени с 25-процентно мито. В списъка попадат продукти като портативни компютри, смартфони, носима и друга потребителска електроника.

Китай, от своя страна, контраатакува, като обяви, че от юни въвежда допълнителни мита в размер на 5-25% за повече от 5 хиляди стоки, внасяни от САЩ, на стойност 60 милиарда долара.

За да компенсират допълнителните разходи от митата, някои от производителите на компютри планират да повишат цените на своите устройства, предлагани в САЩ, твърди END.

Все още повечето производители и търговци на дребно в САЩ имат складови запаси, които ще им позволят в близко време да не променят цените на компютрите. Поскъпването обаче е неизбежно.

Освен това, в стремежа си да минимизират последствията от новите мита, някои производители възнамеряват да пренесат производството от Китай в други държави – като Виетнам и Тайван, например.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини