Отчитаме 40% по-голям износ на ел. енергия от 2018 г.

С 40% е по-голям износът на електрическа енергия за разлика от миналата година по същото време.

Такъв коментар направи председателят на енергийната парламентарна комисия Валентин Николов на осмата регионална конференция "Дневният ред на енергийното развитие на региона - приоритети, технологии, пазари".

Николов посочи, че по всякакъв начин електроенергетиката трябва да бъде конкурентноспособна, либерализирана, да има конкуренция и да се формира пазарна цена на електрическата енергия, която да удовлетворява потребителите, големите индустриалци и да не декапитализира производителите на електрическа енергия.

Предизвикателството е да се либерализират домакинствата на енергийния пазар с 30-40% на година и да се създаде фонд, с който да се подпомагат енергийно бедните. Другото предизвикателство пред България по мнението на Николов е приемането на енергийната стратегия до 2020 г.

Шефът на ресорната парламентарна комисия настоява да се модернизират въглищните централи, да се намалят всякакви видове емисии и да се запазят работните места. Той призова да развиваме енергийната ефективност, защото "всеки един вложен лев, много по-бързо се възвръща".

По думите на Николов в газовия сектор не била направена достатъчно добра енергийна рамка, така че да се развие газов хъб "Балкан". Според него трябва да се сложи една рамка, в която да се развие газовият пазар в България.

Николов очаква до края на юли месец в Народното събрание да се регламентират всички участници на газовия пазар, така че да се развие с всичките си сегменти.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини