„Коалиция за България“: Гоним средното ниво на Европейския съюз чрез стабилна икономика

    „България трябва да догони средното ниво на Европейския съюз. Няма да бъда прекалено оптимист, но това трябва да се случи в следващите 10 години. Догонването първо се базира върху икономиката, защото без икономика няма как нещата да вървят добре, колкото и да желаем заплатите са скочат и да доближат поне 1/3 от средноевропейските“. Това заяви икономистът проф. Боян Дуранкев, водач на листата на „Коалиция за България“ на среща в Хасково със съмишленици, приятели, гости.

    „Иначе имаме развитие на услугите, най-вече на банкови, застрахователни, адвокатски, в което няма лошо, но основната - базисната част на икономиката я няма“, заяви проф. Дуранкев, който е преподавател в УНСС и ВУЗФ.

    Той подчерта, че до около 2000 година България е имала работещи сектори в областта на електрониката, химията, машиностроенето, добивна промишленост, хранително-вкусовата промишленост и нейната продукция, както и селското стопанство. „Казвам го, защото сега голяма част от тези предприятия са ни скъпи покойници. В прага на етап почти пенсиониране е един такъв гигант като „Неохим“ в Димитровград. Кандидат за списъка на покойниците са и ТЕЦ-овете. В списъка ще дойдат и предприятията, които произвеждат хартия и картонени опаковки. Ако погледнете, ние ще останем без реално производство. За да имаме догонващо развитие, трябва да опазим поне това, което имаме“, категоричен беше икономистът. Той подчерта, че той и колегите му ще се борят за промяна на някои регламенти, които затриват наши крупни предприятия като „Неохим“.

    „Ако затворим завода, това означава да отворим пазара свободно за внос на същите продукти от Турция, Русия, Китай, Индия“, смята още икономистът. Той обяви още, че ще продължават да се борят за „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“.

    Трябва да се насърчи още качествената раждаемост, отговорното родителство и оставане на специалистите в България, защото поне 1/3 от студентите, преди да завършват бакалавър са си намерили работа в чужбина и отделно голяма част от тях не се връщат от бригадите в САЩ, заяви преподавателят. Според него българите бягат в чужбина, тъй като тук не могат да се реализират добре, не могат да си намерят работа, която да им осигури достоен живот. „Затова акцентираме върху „данъчна ваканция“ за младите специалисти. Ако например си учил 5 години висше образование, 5 години да не плащаш никакви данъци“, предлага икономистът. Той призова още строителство на социални жилища, включително по линия на качественото възпроизводство на българите. Ако си отговорен родител, защото държавата да не ти даде апартамент на половин цена“, риторично попита проф. Дуранкев. Той заключи, че целта на „Коалиция за България“ е България да изглежда другояче, но през позициите на Европейския парламент.

    На срещата в Хасково присъства още председателят на „Коалиция за България“ Румен Петков. Той призова за предстоящите Европейски избори хората да гласуват за бюлетина №10, защото в листата са хора с интелектуална мощ. „Ние предлагаме компетентност, почтеност и енергия.", заяви той и допълни, че досегашните евродепутати са тотална катастрофа и са проспали годините. „И вместо да спасим „Марица 1“ и „Марица 3“, ние сега ще съсипем и трите централи, защото плащаме безумно скъп ток на американските Марици. И това го дължим на Иван Костов, защото неговото правителство подписа тези договори и ние плащаме вредните емисии“, заяви Петков. Той поясни, че евродепутатите е трябвало да атакуват държавната помощ пред Европейската комисия, за да паднат договорите и да се овладее цената. „По този начин ще спасим въгледобива и повече от 10 000 работни места, ще спасим и българската енергетика“, категоричен е той.

    Петков обяви, че е за мораториум върху сделката за закупуване на F-16, която според него е най-скъпата „прахосмукачка“ в света. Той даде пример с Румъния, където от 12 самолета летят само 4, тъй като другите чакат резервни части.

    На срещата в Хасково присъстваха и други представители на коалицията - Любомира Ганчева, д-р Камелия Стаматова и областният председател на ПП „Движение за социален хуманизъм в Хасково Иван Педев.

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини