Опозиционната "Нова демокрация" победи убедително на местните избори в Гърция

Дясната опозиционна партия "Нова демокрация" спечели изборите за кмет на Атина, Солун и редица други градове, както и регионалните избори в 12 от 13-те области в Гърция, предадоха световните агенции.

В Атина с над 65 на сто от гласовете за кмет е избран Костас Бакоянис. Той е син на бившата кметица от консервативната "Нова демокрация" Дора Бакоянис - първата жена, избрана за кмет на Атина през 2003 г. Костас Бакоянис е племенник на лидера на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис и внук на бившия премиер от десницата Константинос Мицотакис. Негов съперник бе кандидат, подкрепен от управляващата лява партия "Сириза".

В областта Атика, където са близо 30 процента от регистрираните избиратели в Гърция, губернаторът Рена Дуру от "Сириза" бе победен от консерватора Гиоргос Патулис, спечелил 66 на сто от гласовете.

Партията "Нова демокрация" повтори представянето си на европейските избори миналия месец, когато получи 33% от гласовете – с 9 процента повече от управляващата партия "Сириза".

Гласуването в неделя беше втори тур на изборите за кметове на градовете и областни управители.

В първия кръг от общинските и регионалните избори през май, "Нова демокрация" спечели пет от 13-те региона на Гърция, а левицата взе само един.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини