Ансамбъл "Родопа" идва с "Невястата"

Очакваме ви на 11 юни от 19:00 ч. в залата на читалище "Родолюбие" – Асеновград, анонсира днес на официалната си страница Фолклорен ансамбъл „Родопа” .

Музикално-танцовият спектакъл „Невястата“ пресъздава легендата за родопска девойка, скочила от скала над Смолян, за да запази вярата и любовта си. Постановката надхвърля рамката на танцов спектакъл и вплита изразността на родопския фолклор, езика на танца и песента. Танцовата интерпретация на мита за Невястата е музицирана на живо от изпълненията на оркестъра и хора на ансамбъл "Родопа". Режисьор на спектакъла е Адриан Петров, хореографи са Сийка Василева – главен хореограф, Спас Стойнев и Стефка Барбудова, а композитор е Николай Балабанов.

“На поляната до извора Горските самодиви играят самодивско хоро. Те правят любовна магия – омайно либе. Първа на извора притичва Елица. Скоро идва и Горан. Двамата омаяни от самодивската магия се влюбват. Разбрали радостната вест дружките на Елица пристигат, за да я поздравят. В селото запяват годежари. Родата на Горан от долна махала иска Елица от нейните родители за невеста. След годежа цялото село се събира на мегдана за празник. Веселието е прекъснато от Али Ага – черкезки предводител, който също харесва Елица. След като си тръгва хората продължават. На самодивската поляна Елица и Горан щастливи и влюбени се радват на звездите и изживяват първата си любовна вечер. Черкезите на Али Ага ги залавят и разделят. Той подарява на Елица низ от пендари, но тя ги отхвърля. Разярен Али Ага я дава на черкезите, които я отвеждат, за да се гаврят с нея. Горан се изправя срещу Али Ага и почти успява да го пребори, но е прободен смъртоносно. Обезчестена и полужива Елица открива любимия си бездиханен.”

Какво следва … Вижте сами.

Билети могат да бъдат закупени на касата на читалището, цените им са 8 и 10 лева.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини