Руските служби искат от интернет гиганта Яндекс паролите на всички потребители

Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) е поискала от Яндекс криптографските ключове (кодове) към нейния имейл сървис (Yandex.Pochta) и хостинг сървис за файлове (Yandex.Disk), съобщи РБК. Най-големият руски интернет портал Яндекс заяви днес, че желае да спазва законите, но не и като разреши на властите достъп до личните данни на своите ползватели. 

Яндекс все още не е изпълнил искането на ФСБ, направено преди няколко месеца, тъй като това би дало достъп до паролите на ползвателите в цялата система на Яндекс, отбелязва РБК.

Искането на ФСБ е направено въз основа на закон от 2016 г., който налага всички онлайн компании да държат личните данни на своите ползватели на сървъри в Русия и да бъдат готови да ги предоставят на властите при поискване, както и да изтриват резултатите от някои търсения в мрежата.

Частната компания Яндекс поддържа най-популярните в Русия интернет търсачка и електронна поща. От компанията не опровергават публикацията на РБК, но отбелязват, че е важно да се спазва баланса между националната сигурност и защита на личните данни. 

През последните години Русия прие поредица от закони, разширяващи контрола на властите над интернет. Един от тези закони дава на съответните органи, включително и на ФСБ, право да изискват от интернет компаниите лични данни на техните ползватели.

Руският орган за регулация в сферата на комуникациите съобщи в понеделник, че изисква от електронното приложение за запознанства Tinder да предаде данните за неговите ползватели. Миналата година руските власти забраниха приложението за електронни съобщения "Телеграм", след като то отказа да предаде данните на своите ползватели. Обаче не можаха да го спрат, след няколко опита, които доведоха до сриването на други големи улуги в руския интернет.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини