Google предупреди САЩ, че санкциите срещу Huawei са риск за националната сигурност

Google предупреди, че администрацията на Тръмп рискува да компрометира националната сигурност на САЩ, ако продължи с обширни ограничения на износа на Huawei, тъй като технологичният гигант се стреми да продължи да работи с китайската компания, пише Financial Times.

Висши ръководители в Google настояват американските власти да ги освободят от забрана за износ за Huawei без лиценз.

Усилията на Вашингтон да блокират Huawei ескалираха миналия месец, когато администрацията на Тръмп постави компанията в своя "черен списък", което забранява на американските компании да търгуват с фирмата, освен ако нямат лиценз.

Администрацията обяви забраната, след като търговските преговори между САЩ и Китай се сринаха и предизвикаха протести от страна на някои от най-големите американски технологични компании, които се страхуват, че могат да пострадат.

В частност Google се опасява, че не би било позволено да актуализира операционната си система Android на смартфоните на Huawei, което би накарало китайската компания да разработи своя собствена версия на софтуера.

Google твърди, че модифицираната версия на Android на Huawei ще бъде по-податлива на хакване, според хора. Huawei заяви, че ще може да разработи собствена операционна система "много бързо".

"Google твърди, че като спре да работи с Huawei, САЩ рискуват да създадат два вида операционна система Android: оригиналната версия и хибридната. Хибридът вероятно ще има повече грешки в него, отколкото Google, и така може да изложи телефоните на Huawei на по-голям риск от хакери, не на последно място от Китай", съобщава източник запознат със ситуацията.

От години Вашингтон е загрижен, че телекомуникационното оборудване, продавано от Huawei, може да бъде използвано от Пекин за хакерство. Но след като Тръмп стана президент, тези опасения излязоха на преден план.

Миналия месец администрацията на Тръмп обяви нов набор от мерки, насочени към китайската компания. Те включват предоставяне на правомощия за Министерството на търговията да забрани на Huawei да продава 5G оборудване в САЩ, както и обща забрана за американските компании, продаващи продуктите си на китайската група.

След налагането на забраната Google спря бизнеса с Huawei, като прекъсна потенциалните актуализации на Android. Оттогава администрацията предостави 90-дневен гратисен период за компаниите да се приспособят.

През последните няколко седмици високопоставени служители на Google се обърнаха към търговския отдел с молба или за друго удължаване, или за освобождаване от забраната. По този начин тя се присъедини към групи, представляващи големите производители на микрочипове в САЩ, като Qualcomm, които също са загрижени за въздействието, което забраната ще има върху техния бизнес.

Представител на министерството заяви, че Бюрото за промишлеността и сигурността редовно отговаря на "запитвания от компании относно обхвата на регулаторните изисквания", за да "гарантира спазването от страна на частния сектор" с контрола на износа.

"Това не е нещо ново за тази администрация, нито тези дискусии оказват влияние върху действията на правоприлагащите органи. Най-важният приоритет на министерството и бюрото остава защитата на сигурността на нашата страна", обяснява представител на администрацията.

Според Google, "подобно на други американски компании, ние се ангажираме с Министерството на търговията, за да гарантираме, че ние напълно спазваме неговите изисквания и временен лиценз. Нашият фокус е защитата на сигурността на потребителите на Google върху милионите съществуващи Huawei телефони в САЩ и по целия свят."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини