Кирил Стаменов: В река Мечка има злато и рубинчета

Изображение 1 от 3

    Преди дни Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити /БАТСЗМ/ проведе първия си от поредицата летни събори в Първомай.

    Председател на Асоциацията е ентусиастът Кирил Стаменов, обединил около 3000 българи и запалил ги по това скъпо и трудоемко хоби.

    БАТСЗМ е сдружение с нестопанска цел, учредено в София на 17.09.2012г. от група ентусиасти с общо хоби – промиване на самородно злато и търсене на метеорити. Общото между двете занимания, е хилядолетния копнеж на човека към откриването, златото и познанието и изучаването на неизвестното. Основната цел на организацията е да популяризира хобито като развлечение на любителска основа и да обедини максимално повече хора споделящи това занимание.

    П.Н.: Г-н Стаменов, само преди седмица излезе статия, в която се разказваше за „златния“ мошеник Колю Наумов, заради когото преди около век в района на Първомай са правени проучвания и е доказано, че няма злато. Защо решихте точно тук да направите своя събор?

    К.Ст.: Защото в този район злато има! Малки златни песъчинки има във водата на река Мечка, която минава край Дебър. На това място направихме и събора.

    П.Н.: Това е доста неочаквана информация? Ще станем ли богати от това злато?

    К.Ст.: Не, едва ли. Златото е толкова малко, а отсяването -трудоемко, че не е рентабилно да бъде добивано.

    П.Н.: Друго какво може да бъде намерено в Мечка, освен познатите ни отрови и отпадъци?

    К.Ст.: В реката могат да се намерят миниатюрни натурални рубини, които най-вероятно водата довлича от Родопите.

    П.Н.: По време на събора се проведоха две състезания. Отразяват ли тези игри работата, която вършат златотърсачите?

    К.Ст.: Преди всичко държа да подчертая, че става дума за любители златотърсачи. Те не очакват от това да увеличат доходите си и да търгуват със злато. Да – едната игра беше пресяване на пясък с улеи и драги – така както са го правили златотърсачите от столетия, но  сега се използват осъвременени уреди.

    П.Н.: И беше ли отсято злато?

    К.Ст.: Около половин грам. По-вълнуващо беше, че по време на състезанието наш член от района на Стара Загора показа парче  метеорит. Произходът му  е установен след направен ренгено флуристентен анализ.

    П.Н.: Други игри имаш ли?

    К.Ст.: Другата игра беше в ограничен периметър да бъдат открити различни цели с металдетектор. Бях заложил бронз, сребро, злато. Търсачите се състезаваха за време. Най-сръчните бяха отличени с грамоти и медали.

    П.Н.: Сигурно много се вълнувате когато откриете нещо?

    К.Ст.: Да. Преди малко прочетох пост на Георги Пенев, който е наш член. Сами можете да прецените какво е чувството. Ето какво е написал: „След над хиляда и повече анализи, днес едно момче ми донесе парче желязо в лошо състояние, с напреднала корозия. Историята беше интересна, железен къс, около 200 кг., намерен в гора. Обещаващо, и се оправда. След анализа, като видях данните, бях 99.9% сигурен, че това е железен метеорит. Все пак публикувах пост и попитах експерти от цял свят за мнение. Отговорът беше единодушен - 100% железен метеорит, октаедрит. Щастлив съм, чаках този момент вече три години. Това е велико. Честито на собственика.

    П.Н.: Предстоят ви още събори, къде, кога?

    К.Ст.: Да – събори ще има през цялото лято защото хората се забавляват, обменят идеи и опит. Ние ще се върнем отново в Първомай. Тук ни хареса. Благодарим на кмета Ангел Папазов, който ни оказа съдействие. Базата на ловното дружество е много подходяща. Следващият път състезателите ще се надпреварват в 3 категории мъже, жени и деца. А предстоят събори на 27 юли до пещерата Леденика, на 10 август до село Маджарово, на 7 септември на старозагорски бани и ще завършим със семинар на 13-14 октомври на хижа Каваклийка.

    П.Н.: Какво е необходимо, за да се стане член на БАТСЗМ

    К.Ст.: Имаме сайт, достатъчно е да попълните заявление и да платите членски внос и подчертаваме – да нямате очаквания, че с това хоби ще оправите финансовото си положение. Освен това има правила, които задължително трябва да се спазват, каквото е „Забранява се практикуването на хобитата на територията на Археологически и Исторически обекти,  Природни и Национални паркове намиращи се в република България“.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Пи
      ПИТАГОР
      10 -1
      09:28, 13 юни 2019
      Га има злато ангу ко чака да прата търтеите ут общинътъ да ходят да промиват на мечка ряка. Там има сигурно 150 търтея да им направи график на три смени щото е лято и да ходят да промиват тамън коконите безплатен тен жъ хванат. Днес половин грам утре цял и така за няколко мандата общинъ пърумай ще има повече злато и от държавния резерв.
    • 2
      Лу
      Лудото Коле
      3 -1
      13:36, 14 юни 2019
      Питагоре, от отровите и гоУната дето секидневно изтичат в река Мечка, бъди сигурен, че злотото е избягало по течението!
    • 3
      Пи
      питагор
      2 0
      14:40, 14 юни 2019
      Ъм да ходят да го гонят няма да ми питлят гъзвето само на тя столове. По мечка ряка по мечка ряка и в марица после по марица и в чорлу да отиват ко ми седят
    • 4
      Се
      селянин
      3 0
      22:29, 14 юни 2019
      Ей ,бре за вас няма ли работа и копане на ниви ,ами дърти хора сте седнали с глупости да са занимавате?
    • 5
      Пи
      ПИТАГОР
      1 -1
      07:35, 15 юни 2019
      Ава момче кво копане на тя години ва мен сички кокъли мъ булят по ми е харно зад клавиатурата. Ти сигурно си млад и ни знаеш едно време насилъ нъ накарваха да работим на къра в текеесето и в събута нъ караха да работим да пуструим светлуту бъдеще куето за пърумай съ указа иедно мъгливу ангуву бъдеще. За тва ве младите ходите да бухате на нивата да ви стигне акъла ама веке и тъкъй няма секи е в фейсбука и акъл кът тебе дава друг да е амъ дъ ни е той.
    Последни новини