Партийните субсидии, изборът на главен прокурор. Преглед на печата

Партийните субсидии са сред водещите теми на вестниците в четвъртък.

"Няма да подкрепим предложението на ГЕРБ за 1 лев партийна субсидия, но ще подкрепим да е 0 лв. субсидията. За нас това е див популизъм, което се предлага. Хубаво е да се изясни какво правят партиите после. За нас това значи фалит на партиите при 1 лв. субсидията. Нормално е, ако ще се променя моделът на финансиране да бъде 0 лв. и отворено финансиране от американски тип от ясни и прозрачни донори". Това каза депутатът Делян Пеевски в кулоарите на Народното събрание. Хубаво е да се изясни какво правят партиите после. За нас това значи фалит на партиите при 1 лв. субсидията, каза още Пеевски. "Ако не сменим модела на финансиране, нямаме партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите. Изборът е на партиите", допълни той. За намаляването на ДДС-то първо ще направим консултации - ако има реално поевтиняване за потребителите го искаме, ако няма - няма смисъл, каза още народният представител. "Радваме се, че управляващите ни чуха за детските градини. Това ще се случи. Искаме безплатни детски градини и финансиране на нови детски градини. Чуха ни с ДДС-то на книгите, оттам нататък продължаваме с хляба и лекарствата, ако ще има резултат за гражданите", уточни още Пеевски..." - в. "Стандарт".

"Партийната субсидия да стане 1 лв., реши парламентът, като прие на първо четене проекта за промяна на държавния бюджет на премиера Бойко Борисов. Сега субсидията е 11 лв. за всеки получен на парламентарни избори глас. Ако бъде приета промяната в държавния бюджет за 2019 г., субсидията ще се преизчисли на 1 юли 2019 г. "За" гласуваха 117 депутати от 207, като гласовете "за" дойдоха от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". От изказванията на народни представители от "Атака" и ВМРО се разбра, че въпреки че подкрепиха проекта на първо четене, те са против него и ще предложат промени преди второто, окончателно, гласуване в пленарната зала. В ГЕРБ използваха изказванията в залата, за да обявят, че са направили предложението, за да предизвикат дебат по темата, тъй като досега те са носили негативите. "Не ГЕРБ е партията, която дава партийните субсидии - не може една част от парламента да бъде обвинявана в чорбаджийство", каза Тома Биков. "Със сигурност позитивът от това наше предложение е този дебат, който се води днес тук. През последните няколко години дебатът за партийните субсидии се водеше в телевизионни студиа, шоупрограми, в места, където не му беше мястото", каза Биков. Той добави, че е ясно, че като се намали партийната субсидия, партиите ще се финансират от друго място. "На нас започна да ни омръзва тази роля на виновника за партийните субсидии. Радвам се, че днес чухме от опозицията какъв е позитивът за тези субсидии", каза Биков, Той припомни, че преди 3 години на референдум 2.5 млн. души са гласували за намаляване на субсидиите на 1 лв. "Не им беше обяснено защо се дава партийна субсидия. Позволихме това мнение да бъде формирано в обществото, то беше формирано, хората излязоха и гласуваха. Вероятно този избор не е бил достатъчно информиран, но той е факт. Резултатите от референдума се превърнаха в политически факт, който, ако помните, беше формулиран като един анти-ГЕРБ вот", коментира Биков. "Субсидиите са за всички партии, факт е, че вероятно се обяснява трудно защо са 11 лв. Много ли са тези пари за 1 партия? Колко бихме спестили, ако субсидиите паднат", попита Биков. Според него всички тези въпроси може да намерят отговор през дебата в парламента. Биков заяви, че в ГЕРБ споделят опасенията на опозицията. "Но се нуждаем от подкрепа, когато тези субсидии се дават", заяви Биков. Ще подкрепим предложението на ГЕРБ за намаляване на партийните субсидии на първо четене - парите могат да бъдат редуцирани, въпросът е с колко и на каква цена, каза заместник-предсeдателят на ВМРО Искрен Веселинов. От ВМРО ще направят своите предложения между двете четения. Съпартиецът му Юлиан Ангелов добави, че с преизчисляването на субсидиите в бюджета и с другата промяна в закона за политическите партии, която предвижда да се връщат надвзети пари, партиите ще фалират.

Николай Александров от "Атака" каза, че трябва да има друг механизъм, който да замени субсидията. Ние сме предложили ЦИК да поема разходите на партиите по време на предизборни кампании, каза Александров... Предложенията на ГЕРБ и ДПС за партийната субсидия ще доведат до изчезване на партиите - така се застрашава демокрацията, заяви Драгомир Стойнев (БСП). Ние от "БСП за България" сме "за" намаляване на размера на праговете и таваните на партийната субсидия, но това да не застрашава функционирането на политическите партии", каза Стойнев. Според него е нормално да има намаляване на партийната субсидия, защото има партии, които не могат да я изхарчат, като имаше предвид ГЕРБ. Колегата му Румен Гечев заяви, че ще предложи партиите, които имат пари от държавната субсидия на влог към 1 юли, да ги върнат в държавния бюджет. "Предлагаме да не се бърза. Ще поканим всички политически сили между първо и второ четене да седнем, да обсъдим, така че да не застрашим политическия живот в страната", каза Стойнев..." - в. "Дневник".

Изборът на главен прокурор също е сред тематичните акценти.

"Изборите на позициите в съдебната система в България са тежки заради естеството на позициите и заради обществените очаквания, че те могат силно да повлияят на законодателната дейност. Това заяви в предаването "Още от деня" министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Според него това не би трябвало да е така, тъй като " през последните 7-8 години съдебната система утвърди процесите на еманципацията си, на утвърждаване на независимостта си и самоуправлението си". Кирилов обясни отказа да се възползва от правото си на министър да номинира кандидатура за следващ главен прокурор.: "Ако аз посоча кандидат, той ще бъде облъчен политически и ще се каже, че това е човек на ГЕРБ", коментира правосъдният министър. В същото време той добави, че за процеса на избор трябва да се говори. Кирилов изрази пожелание към президента Румен Радев да намери форма, в която да обедини в тези разговори представителите на институциите и на гражданското общество. Министърът обаче напомни, че гражданските организации по закон нямат право да излъчат кандидати за главен прокурор и че процесът е описан в законодателството..." - в. "24 часа".

"Новият главен прокурор да бъде избран с ясни критерии и при прозрачна процедура, да познава достатъчно добре системата отвътре, да се ползва с широка подкрепа и да бъде политически независим. Около тази фигура за наследник на Сотир Цацаров се обединиха неправителствени и професионални организации, които бяха поканени от държавния глава Румен Радев на кръгла маса в президентството. Срещата е част от поредицата разговори, започнати от Радев в началото на месец май по обсъждане и изготвяне на критериите за избор на нов главен прокурор. В началото на дискусията президентът каза, че не смята, че е надхвърлил правомощията си със срещите, които проведе през последните месеци по своя инициатива във връзка с процедурата... На дискусията присъства само един прокурор Владимир Николов, който е от Асоциацията на прокурорите в България, заяви, че главният прокурор трябва да има стратегически подход и да е визионер. Той трябва да работи и приоритетно за приключване на мониторинга за България по механизма за сътрудничество и проверка на ЕК. Николов посочи и че в прокуратурата предстои "болезнено преначертаване на съдебната карта", като обясни, че предстои някои от районните прокуратури в страната да бъдат закрити. В прокуратурата има достойни хора за следващ главен прокурор", подчерта Николов и посочи, че в системата работят достатъчно прокурори и следователи. "Прокуратурата и главният прокурор трябва да създадат усещане, че щитът и мечът ще действат еднакво, без значение дали става дума за който и да е гражданин от махалата или за държавния глава Румен Радев", убеден е прокурор Николов. Според него наследникът на Сотир Цацаров трябва да притежава и доза идеализъм и харизма. Биляна Гяурова от Българския институт за правна инициатива припомни, че през февруари е било проведено проучване сред 1100 души, които са били попитани какви качества трябва да притежава новият главен прокурор. Около 65% от тях са посочили на първо място да бъде независим, 58% са казали, че той трябва да не се поддава на натиск. Едва на следващите трето и четвърто място хората са определили като важни качествата професионализъм и да бъде с авторитет. "Тези отговори ясно показват какви са дефицитите сега", коментира представените резултати Гяурова. По думите й, важно е мнението на хората и за това коя е най-важната задача на главния прокурор. А мнозинството от тях са посочили активната борба с престъпността по високите етажи на властта. На следващо място сред задачите според проучването е прокуратурата да не бъде използвана като "политическа бухалка". На трето място е борбата с битовата престъпност. "Много голям процент, около 22 на сто от участвалите в проучването, са казали, че не очакват нищо различно да се случи с избора на нов главен прокурор", допълни Гяурова и се обърна към президента, като каза, че неговата инициатива за консултации може да доведе до промяна..." - в. "Дневник".

Трансграничните проекти, в които може да участва България също са сред актуалните теми.

"Държавният глава Румен Радев обсъди днес на "Дондуков" 2 перспективите за утвърждаването на България като регионален логистичен център за пренос на стоки от Азия към Европа със Султан Ахмед бин Сулайем, главен изпълнителен директор на Dubai Port World и един от най-влиятелните бизнесмени от Обединените Арабски Емирства. Срещата между двамата е в резултат на участието на българския президент в Петербургския икономически форум, по време на който Румен Радев отправи покана към представителите на бизнеса да инвестират в България. Компанията Dubai Port World е един от най-големите оператори на пристанища в света със 78 логистични терминали в различни части на света. Държавният глава заяви, че стратегическото разположение на страната ни между Европа и Азия и висококвалифицираните кадри у нас, създават отлични предпоставки за избора на България като регионален логистичен център. Султан Ахмед бин Сулайем подчерта интереса на Dubai Port World за инвестиции в българските пристанища и за създаването на високотехнологични логистични центрове в различни градове на страната. По думите му използването на българските пристанища по река Дунав дават възможност за бърз достъп до останалите европейски държави." - в. "Труд".

"Само два кандидата подадоха оферти в търга на "Булгартрансгаз" на стойност 350 млн. лв. за изграждането на две компресорни станции за продължението на "Турски поток" през България. Единият от кандидатите е консорциум "Расово-Провадия КС" с водещ партньор дистрибуторът на климатични системи "Климатроник" ЕООД и участници украинско, беларуско и испанско дружество. Другият е обединение между българската ГБС и германската Ferrostaal, съобщава "Капитал". "Булгартрансгаз" бърза с провеждането на тази процедура, тъй като въпросните компресори са необходими, за да може още от следващата година руският природен газ да бъде транспортиран по част от съществуващите сега газопроводи между Провадия и Полски Сеновец (Великотърновско). Последното се налага, тъй като за начало ще бъде построен само участъкът на "Турски поток" през България от сръбската граница до Полски Сеновец, посочва изданието. Важна подробност при тази обществена поръчка е, че "Булгартрансгаз" ще осигури само авансовите плащания, докато основната част от финансирането ще е ангажимент на изпълнителя. Едва след въвеждането на компресорите в експлоатация и получаването на първите приходи от транзит на природен газ държавната компания ще започне да изплаща инвестицията. Основните дейности, включени в обществената поръчка, предвиждат изработване на инвестиционен проект, доставка на материали, оборудване и строително-монтажни работи на две компресорни станции."

Вестниците съобщават също, че столичният аквапарк ще бъде завършен до края на тази година.

"До края на годината ще бъде завършен първият общински аквапарк в София. Стойността на атракциона и парковото пространство около него е над 9,5 милиона лева. Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери как върви строителството. Констатира, че около 60% от работата по обекта вече е свършена. С изграждането на атракциона и зелената площ към него ще бъдат добавени нови 25 декара към столичния парк "Възраждане". Аквапаркът с пет открити басейна ще бъде разположен на 6 декара. Ще има и сграда със закрит басейн с минерална вода, СПА зона и ресторант, а от покрива ѝ ще се спускат водните пързалки..." - в. "Сега".

"Строежът на аквапарка в близост до "Зона Б-5" върви по график и очакванията са да приключи до края на годината, обяви Йорданка Фандъкова. След като направи инспекция на Женския пазар, тя посети и строителната площадка в новия парк "Възраждане". Началото на строителната дейност е на 28 януари 2019 г. и планираната продължителност е 282 дни. Строителен надзор на важния обект е фирма "Трансконсулт БГ". Тя надзирава и ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Пускането в експлоатация ще стане през следващата година, тъй като предстои вземането на лицензи за експлоатационните режими на басейните, обясни Димитър Шивачев, изпълнителен директор на общинското дружество "Софийски имоти". То е възложител на обекта, в който се инвестират 9.544 милиона лева. Пет открити басейна са предвидени - най-плиткият ще е 15 см, а за възрастните ще е дълбок 1.40 м. "В зоната на аквапарка ще има 5 открити басейна - бебешки, детски, за възрастни... Всичко необходимо за отдиха на цялото семейство", обясни тя. Всички те ще са с минерална вода от извор, който е наблизо. Сондажът е на 700 м под земята, а дебитът е 11 л/сек., уточни Шивачев. Изгражда се и закрит басейн с размери 25 м на 15 м. Той ще е в сутерена на СПА центъра, в който ще има и ресторант за бързо хранене. На покрива му, на височина 8.5 м, ще са стартовите площадки за спускане по улеите с вода. Общата площ новото съоръжение е близо 25 дка, като 19 дка са парково пространство, в което ще има пейки, чешми... Предвижда се и водоналивен кът със свободен достъп за гражданите, където ще могат денонощно да ползват минералната вода, обеща Шивачев..." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини