"Бетономорие" продължава с протестите

Притеснява ни въпроса, че този закон не е подлаган на анализ, а такъв е крайно необходим, защото от влизането му сила през 2008 г. това не е случва. Това заяви в кулоарите на парламента Мирослава Петрова от обединена група "Бетономорие", обединяваща над 20 граждански организации.

Според нея този закон трябва да се погрижи за опазването на Черноморското крайбрежие, а той всъщност се занимава с въпроси, които са по-скоро пропагандни, като местата за къмпиране.

"Строителство, заграбване, презастрояване все още е възможно по Черноморското ни крайбрежие, а ние сега приехме поправки, които на всичкото отгоре, малко или в повече, ограничиха свободното къмпиране", изтъкна Петрова.

По думите ѝ едно законодателство блести с добри качества когато е заложило в себе си възможност за реализиране на реален норматив.

"Всички искаме регламент, но трябваше да се подходи в по-широк дебат, с по-сериозна експертиза и по-плътна работа с неправителствения сектор, който не е враг на законодателя", обяснява тя.

Мирослава Петрова беше категорична, че протестите ще продължат, тъй като искат да държат в обществения фокус факта, че Черноморското ни крайбрежие трябва да бъде опазено.

Тя посочи, че протестните действия има всяка вечер от 18:30 часа на площад "Народно събрание", като сред организациите, които участват са Българска асоциация за алтернативен туризъм, Асоциация на парковете, Българска фондация "Биоразнообразие", Интерактивна България, Софийски дискусионен форум, "За Земята", "Да запазим Корал и съмишленици" и др.

Като положително в промените на закона тя посочи, че все пак се дава възможност за устройване на места извън тежката категоризация.

Петрова напомни, че над 3700 декара дюни от 4500 декара вече са частни.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини