Прокуратурата удари кабелни пирати, щетите - за десетки милиони

Само за два месеца три телевизии - Би Ти Ви, Нова и НВО, са загубили 10.5 млн. лв. заради това, че български кабелни оператори не са им плащали авторски права. Това съобщи на пресконференция говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в обобщение на акция срещу нарушения на интелектуалната собственост, проведена вчера в Южна България.

Акцията, проведена с участието на "Европол", е по жалба на телевизиите, а общо 700 хил. абонати са гледали пиратското съдържание, някои от клиентите били "необявени" и върху техните такси кабелните оператори не са плащали данъци.

В операцията са се включили и служители на Националната агенция за приходите и Комисията за регулиране на съобщенията. Така прокуратурата узнала, че съобщителният регулатор разполага с изключително добра техника, която позволява в незабавен порядък да установи коя кабелна телевизия какви програми излъчва в определен момент и да се установи дали носителите на авторското право са дали разрешения за излъчването, каза Арнаудова.

Засега няма повдигнати обвинения, защото прокуратурата иска да установи с по-голяма точност каква е щетата за носителите на авторските права и на бюджета и през какъв период от време е продължавало престъплението.

Вчерашната операция е обхванала Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Дупница. Предстоят проверки и в други части на страната.

Арнаудова отчете и един положителен превантивен ефект: в резултат на теч на информация за престоящата операция кабелен оператор изпреварващо потърсил една от телевизиите и поискал да си плати.

Представител на "Европол" заяви, че операцията е най-голямата в Европа за този тип престъпление. Българските експерти по киберпрестъпност ще бъдат поканени за обучители на "Европол" по темата.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ца
    Цацаратура
    5 0
    12:42, 14 юни 2019
    Какво са ударили те престъпници Тех трябва народът да удари това е наистина голямата престъпна група
  • 2
    Пр
    Припекчанин
    3 0
    13:06, 14 юни 2019
    А в село Припек кога? Там кмета държи и кабелната в селото. Данъци -йок, но нали е от ГЕРБ, него не го закачат.
Последни новини