27 °C

Асеновград чака подкрепа от държавата за щетите след пороите, спешно ще се инвестират 195 000 лева общински средства

"Община Асеновград работи интензивно по всички варианти за експедитивно преодоляване на щетите от пороите в началото на месец юни, заради които и премина през режим на частично бедствено положение. За целта до Общинския съвет бе входирана докладна записка с аргументирано настояване за наложителна промяна на разчета на капиталовите разходи за 2019 г.". Така обясни ситуацията към момента кметът Емил Караиванов. "Става дума за това, че е необходимо да се осигури финансиране за извършване основен ремонт на шест улици в Асеновград и Долни Воден. Извършеното им остойностяване възлиза на общ 195 320 лева. Направих неколкократни огледи на място и наистина най-сериозно потърпевши са участъци от улиците „Конушка“, „Искра“ и „Йордан Йовков“. Затова и там ще се усвоят най-голяма част от средствата, около 105 000 лева", допълни кметът.

Вече е изпратена информация към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС и до областния управител на Пловдив с подробен опис на видовете щети след пороите на територията на общината. Сериозно остава състоянието и на 15 улици в Тополово, а две улици в Горни Воден се оказаха непроходими след бедствието.

В списъка на щетите са и изровени настилки, изнасяне на инертен материал, река Тополовска отново е изровила бреговете си, които, поради липса на финансиране, не са укрепени. При моста на републикански път II-58 Пловдив – Асеновград – Кърджали има големи чинари, чиито корени са оголени и има реална опасност същите да паднат и да нанесат щети на моста и жилищните сгради в близост. Това е част от акцента на информацията, с която местната администрация е сезирала държавата с настояване за финансова помощ. Точните разчети на нужните средства ще стават ясни до три месеца.

"Ние обаче не можем да си позволим изчакване на тази процедура, затова ще предприемем действия по две други оперативни мерки", коментира Емил Караиванов и посочи кои са те: „Първо, с директно възлагане ангажираме фирма, която да извърши разчистване на опасните инертни наноси по целия опис от потърпевши улици. Прогнозата е за тази дейност да вложим около 60 000 лева. Втората мярка е, след съгласие на ОбС, да започнем процедура по възлагане на основни ремонти на осем улици в Асеновград и Долни Воден. При одобрени и получени средства от държавата по линия на бедствията и авариите, изразходените общински финансирания ще бъдат възстановени обратно в капиталовите разходи на Общината.“

След получени сигнали на граждани и извършен оглед от страна на общински експерти за появили се нарушения по целостта на асфалтовата настилка на ул. „Гергана“ в Горни Воден вече са предприети мерки - обектът е в актуален гаранционен срок на строителните дейности. С писмо изпълнителят - фирма „Илва ХГ”, е уведомен за оперативно отстраняване на проблема, във възможно най-бърз срок.


Източник: asenovgrad.netКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Asenovgrad.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 18.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини