16 °C

Суперкомпютърът ще заработи у нас до края на 2020 година (видео)

България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище. Това стана ясно на пресконференция след срещата на министър-председателя Бойко Борисов с еврокомисар Мария Габриел и директора на Дирекция "Свързаност" в ЕК Роберто Виола.

"Година откакто ЕС заявихме, че искаме да си върнем лидерството в тази сфера. След много интензивна работа Европа има инвестиции от 1 млрд евро и Европа има селекционирани държави, сред които и България, с които да си върне лидерството и само след година и половин да бъде сред първите 3 суперсили в света", заяви Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество. 

"България ще има най-добрите школи за математици и компютърни специалисти. В този център ще работят предимно българи, но след конкурси и хора от Европейския съюз", каза Роберто Виола, ръководител на генерална дирекция "Свързаност" на ЕК. Този компютър, който ще се изгражда в България е толкова мощен, колкото суперкомпютъра на НАСА. Това е най-голямата инвестиция на ЕС в България, каза още Роберто Риола. Този суперкомпютър ще бъде свързан в мрежа с останалите суперкомпютри в ЕС.

С тези иновативни центрове ще се разработват приложения, които ще помагат на много учени, в много области - от създаването на нови лекарства до промените в околната среда.

"С напредване не технологиите виждам колко отдалечено място е ЕС от водещите държави в тази сфера. Така че радвам се, че сега ЕК и Европа се замисли, че в следващите месеци и няколко години, тази технологична революция ще бъде огромнa", каза министър-председателят Бойко Борисов.

Суперкомпютърът, който ще се намира в Sofia Tech Park, ще даде огромна възможност за автомобилните производители, отбраната, медицината и строителния бранш в България. Заедно с Европейската комисия ще вложим милиони евро и ще дадем на хората, занимаващи се с инвестиции и наука, работно място, което ще бъде достъпно 24 часа в денонощието, каза Борисов. Този суперкомпютър ще бъде най-мощният в Източна Европа, сред първите 10 в Европа и топ 50 в света.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ев
  ЕВРОАТЛАНТИК
  11 0
  14:47, 17 юни 2019
  Интересно тоа човек от всичко разбира от компютри от медицина от влакове --оня ден кара и влак от пожани и маркучи Но най много е чат с политиката на Балканите В едно съм обаче пределно сигурен че е зле ---- с карането на ИЗТРЕБИТЕЛИ--- е тука президента го слага в малкият си джоб
 • 2
  Ве
  Ветеран
  1 -2
  18:39, 17 юни 2019
  Защо скрихте статията с корнелия нинова мислехте че ще и пляскаме ли не незаслужава а за Бойко показва им лекция по всичко мелка ги на избори като мече в дувар. Той те не дават съпротива те са хаос пълен.
 • 3
  Bl
  Blessings
  10 -1
  21:26, 17 юни 2019
  Това нещо като "супер къща за гости " ли е?

Хороскоп за 14.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко градивно и в полза на повече хора ще се толерира и с попътен вятър ще стигнете до успешния му край. Възползвайте се от възможностите си, за да напреднете в бизнеса, в творческата работа, а също и в личните си дела. Търсещите ново поприще ще открият подходящата за тях обява и с навременни действия, ще получат работата.
14.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се отърсвате от спомена за дребните несполуки напоследък. Чувствате се чудесно и ентусиазмът ви е впечатляващ. Привлечени сте от предложението на свой колега, касаещо бъдещ професионален проект. Обмислете всичко добре преди да действате, тъй като начинанието крие сериозни рискове.
14.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Звездите ви предупреждават да бъдете спокойни и разсъдливи, а също и внимателни във всяко действие и постъпка. В контактите си бъдете учтиви приятни и неподкупни, бъдете нащрек. Извикайте от спомените си всичките познания, които имате и ще ви помогнат да постигнете напредък в решаване на служебен проблем. Ако трябва подтиснете прекомерната си чувствителност и покажете уважение към околните.
14.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Предстоящо събитие ще ви мобилизира да приключите навреме с текущите си ангажименти. Задълженията ви включват и срещи от служебен характер, за които сте подготвени. Ако срещнете раздразнение и отказ за общуване у някои, не го преживявайте. Лично за себе си намерете повече време за любов и развлечения.
14.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Акцентирайте се върху реалните си възможности за реализации и не пилейте енергията си по мъгляви идеи. Запознайте се с детайлите и ги използвайте, като даденост в работата си. Ако работите в съдружие се съобразете с мнението на партньорите си, не правете нищо на инат, за да не съжалявате.
14.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
14.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Заемате се със сериозни промени. Трудно се нагаждате към нещата, които не ви създават уют. Колегите ви проявяват интерес към особата ви и е възможно това да ви създаде проблеми. Налага се да прибегнете до незабавна намеса. Бъдете резервирани към чужди съвети и дейности, които ще ви въвлекат в конфликт с непознати.
14.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проява на добро възпитание и поведение е да сте учтиви и полезни. Имате добро сърце и няма да се затрудните, но има какво да превъзмогнете в себе си. Започната работа ще ви задържи на работното място и е възможно да отложите запланувани срещи. На склонността ви към своеволия няма да се погледне еднозначно.
14.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работата ви ще бъде успешна, но ще ви коства значителни усилия. Не отказвайте подкрепата на хората около вас, в определени моменти наистина ще се нуждаете от нея. Справяте се чудесно с проблем в личен план, касаещ отношенията ви с близък човек. Настроението ви ще се повишава и ви очаква приятна вечер.
14.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
На път сте да се осъществи нещо, което отдавна ви предстои и очаквате с нетърпение. Имате благоприятни възможности днес и ще е добре, ако не ги пропускате заради други хора. Близък приятел ви доверява нещо, което не сте знаели до този момент. Опитайте се да влезете в положението му и да му помогнете.
14.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
14.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С каквото и да решите да се замете днес, бъдете сигурни, че ще останете удовлетворени от свършеното. Отношенията ви с човек, на когото особено държите претърпяват промяна в положителен план. Нараства уважението ви към партньор, с когото отдавна работите. Радвате се на миговете с любимия човек.
14.10.2019
Последни новини