Специалисти безплатно ще преглеждат смолянчани за заболявания на кръвта

Специалист от Университетски център ще консултира пациенти напълно безплатно в Смолян на 5 юли 2019г, като част от националната кампания „Попитайте хематолога“ 

Д-р Елина Белева, специалист „Клинична хематология“ от Клиниката по Хематология при УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, ще преглежда и консултира безплатно пациенти със съмнение за хематологично заболяване.

Кампанията се организира от Института за здравно образование и Българско медицинско сдружение по хематология, с подкрепата на водещи университетски хематологични центрове: Клиника по хематология – УМБАЛ „Св. Георги“ Пловдив, МБАЛ „Св. Марина“ Варна, ВМА, НСБАЛХЗ София, УМБАЛ „Г. Странски“ – Плевен, РЗИ Смолян и Община Смолян.

Практиката показва, че пациентът се лута по различни кабинети и достъпът му до правилното лечение се разтяга във времето. Правено е и проучване, според което знанието за заболяванията на кръвта сред анкетираните не е достатъчно. 47% не знаят нищо за хематологичните заболявания, а повече от половината споделят, че в последната година не са си правили изследвания на кръвта (пълна кръвна картина). Хората асоциират заболяванията на кръвта най-често с анемията и левкемията. Запитани към кого биха се обърнали, ако трябва да посетят хематолог, 84% от анкетираните отговарят, че биха питали личния си лекар. Затова кампанията е насочена най-вече към личните лекари, като това е третата й вълна, а подобни консултации вече бяха организирани в по-малки населени места и интересът към тях беше много голям. Личните лекари в Смолян и региона вече са информирани как да включат пациентите си в програмата.

Жители на Смолян и региона, които имат съмнения за своето състояние, неуточнена хематологична диагноза, или са лежали с такава диагноза в хематологично или друго отделение, ако имат продължителна анемия с прием в болница, увеличена слезка или увеличени лимфни възли, могат да научат от горещия телефон на кампанията 070010126 (на цената на градски разговор) начините за участие в безплатния преглед. Телефонната линия е отворена всеки работен ден от 10 до 16 ч.

Още информация за кампанията на сайта на Института за здравно образование.

Лице за контакт с медиите: г-жа Юлия Андреева, тел. 0889809911, мейл office@healthedu.eu

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини