Кметът на Костенец обещал 30 000 лева "дар" на общинари, за да гласуват "правилно"

До вчерашния ден кметът на Костенец е разследван по основното направление – обещано да се даде "дар" от 30 000 лева от кмета на общински съветници, за да гласуват определени решения, които са в интерес на кмета. Това каза на пресконференция зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Това е една интересна ситуация, защото, в кръга на шегата, този кмет дава лош пример на останалите кметове – дава вместо да получава и е нетипичен случай от тези, с които сме се сблъсквали до момента, заяви Гешев.

По думите му става въпрос за досъдебно производство, което от март е под надзора на Специализираната прокуратура. Започнало е по информация, подадена от Антикорупционния орган, за данни за корупционно престъпление. По случая са използвани специални разузнавателни средства.

В резултат на извършените действия през последните дни предметът на разследването явно ще бъде разширен. Предстои да бъде разследвано длъжностно присвояване на 17 000 лева от общинско предприятие, както и безстопанственост, съобщи зам.-главният прокурор, като добави, че в кабинета на кмета на Костенец са открити боеприпаси, държани в нарушение на общинските разпоредби.

Двама човека са привлечени като съизвършители на т.нар. активен подкуп. Утре или вдругиден екип от прокурори ще вземат решение каква ще бъде мярката за неотклонение по отношение на лицата, които са привлечени под наказателна отговорност, поясни Иван Гешев.

Другото обвиняемо лице е гарантирало, че тези пари ще бъдат платени, като е издало записна заповед на лицето, на което е предложен подкупът, добави той.

Основният "мотивационен" разговор е воден с един общински съветник, но идеята е било той да привлече поне още двама общински съветници, разкри зам.-главният прокурор.

На пресконференцията стана ясно, че обществената поръчка, за която е предложен подкупът, е за реконструкция на основно училище в Костенец.

Благодаря освен на службите, и на гражданите, които вече започват да имат активна позиция и да защитават правата си, когато са нарушени. Не само говорят на маса как има корупция, но имат позиция и знаят, че в случай на подаден сигнал пред компетентните органи сигналът им няма да потъне на местно ниво, както често се е случвало. Ще призова гражданите да подават сигнали за корупционни престъпления, за които имат данни – ще бъде извършено бързо и професионално разследване на всички факти, които те ще зааявят пред компетентните органи. В крайна сметка не само службите за сигурност, а по-скоро герои са хората, които подават сигналите, каза още Иван Гешев.

Източник: novini.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини