Кето диетата набира популярност, но дали е безопасна?

Нова диета за бързо сваляне на килограми добива популярност по света – т.нар кето диета.

При нея тялото започва да гори собствените си запаси от мазнини и хората губят значително тегло в рамките на едва 10 дни.

При кето диетата се приемат 70% мазнини, 25% протеини и едва 5% въглехидрати.

Режимът на хранене облекчава и умерени симптоми на епилепсия при деца, макар учените да не са съвсем сигурни каква е причината за това.

Привържениците му, твърдят че режимът води до бързо намаляване на теглото и повече енергия, докато критиците са категорични, че диетата е нездравословна, а в някои случаи и направо опасна.

Какво е кетоза?

Кето диетата е нисковъглехидратен режим, който въвежда тялото в състояние на кетоза. Кетоза се получава когато хората консумират силно ограничено количество въглехидрати, а в кръвообращението се натрупват кетони.

Ниските стойности на въглехидрати водят до спад на кръвната захар и тялото започва да гори мазнини за производството на енергия.

Кетозата всъщност е мека форма на кетоацидоза. Кетоацидозата засяга най-вече хора с диабет тип 1. Всъщност тя е водещата причина са смъртните случаи сред хората с диабет под 24 годишна възраст.

И все пак мнозина експерти твърдят, че кетозата сама по себе си не е непременно вредна.

Редица изследвания сочат, че кетогенната диета е безопасна при хора със силно наднормено тегло или затлъстяване.

Според клинични изпитвания, обаче, пациентите на нисковъглехидратна диета възвърщат загубеното тегло в рамките на година след прекратяване на режима.

Кето диетата е създадена от италианския хирург Джанфранко Капело.

Той твърди, че наблюдавал огромен успех сред хиляди пациенти. В рамките на изследването му над 19 000 души подложени на режима свалили килограми бързо, без почти никакви странични ефекти, като повечето запазили теглото си година по-късно.

Според доклада от изследването пациентите изгубили средно 10.2 кг след 2.5 цикъла на киато диетата. Капело заключил, че диетата е успешна при хора с наднормено тегло и затлъстяване с незначителни старнични ефекти, като умора.

Кога диетата е нездравословна?

Критици твърдят, че кето диетата е ефективна само в краткосрочен план и може да се окаже нездравословна.

В началото голяма част от сваленото тегло е вода, а не мазнини.

Част от въглехидратите, които метаболизирате включват и гликоген, който задържа вода и ви поддържа хидратирани. В резултат уринирате по-често, което обаче намалява стойностите на натрий и води до обезводняване, запек или диария и лош дъх.

Няколко месеца по-късно достигате до така нереченото кето плато. Терминът се използва за състоянието, в което преставате да сваляте килограми. Едно изследване открило, че хората с наднормено негло свалят около 7-8 кг през първия месец и още 5-6 през следващите два, а после следва застой, въпреки че продължават да спазват режима.

“Веднъж след като навлезете в кетоза, започвате да губите и мускули, изпитвате силна умора и в крайна сметка навлизате в режим на глад. В този момент става още по-трудно да свалите килограми”, казва Лиза Симпърман от Университетската болница в Кливланд, Охайо.

Според други учени, обаче, диетата не предизвиква загуба на мускулна маса, но и те предупреждават, че не е оптимална за хора, които опитват да натрупат мускули.

Франсин Блайнтен е категорична, че диетата трябва да се прилага за кратко и под лекарско наблюдение. Този тип хранене проработил успешно при някои раковоболни пациенти в комбинация с химиотерапия за стопяване на тумори и разреждане на припадъците при хора с епилепсия.

Като цяло според Блайнтен диетата трябва да се прилага само в екстремни случаи, защото може да увреди сърцето, което също е мускул.

Диетата ще донесе повече вреди, отколкото ползи при хора с бъбречни и чернодробни проблеми, предупреждават експертите.

При деца с епилепсия подложени на нисковъглехидратно хранене в продължение на години били наблюдавани проблеми като: бъбречни камъни, висок холестерол и костни фрактури.

Източник: healthline.com, businessinsider.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини