Горящият комин на ТЕЦ "Марица-изток 2" се срути

Пожарът на комина на ТЕЦ "Марица-изток 2" е овладян.

Въпреки това горящият комин на сероочистващата инсталация, откъдето се смята, че реално е тръгнал огънят, частично се е срутил, информира БНР.

На място остават 12 пожарни екипи. Тлеещите огнища се обливат с вода.

Пожарът избухна по-рано днес в сероочистващата инсталация на ТЕЦ "Марица-изток 2". Данните бяха, че пожарът е възникнал вследствие на запалване на гума на един от абсорберите на сероочистваща инсталация на седми енергоблок.

По думите на Тошко Бързилов от Пожарна безопасност пред общественото радио сигналът е получен около 10.30 часа. 

"На място имаме вече около 12 екипа, които работят. Засега най-важното е, че нямаме загинали и пострадали. На този етап няма опасност от замърсяване на въздуха. В тази връзка има изпратени екипи, които да измерят чистотата на въздуха", каза Бързилов.

Продължават действията на 80 пожарникари по ликвидирането на пожара в комин на сереочистващата инсталация, на територията на седми блок в ТЕЦ "Марица - Изток" 2. На мястото на инцидента са съсредоточени 14 пожарни екипа, автомеханична стълба и екип за химическа защита. Към момента не е постъпвала и информация за пострадали работници, пишат и от пресцентъра на МВР.

Директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов поясни, че гасенето на пламъците ще продължи поне още няколко часа.

Производството на централата не е застрашено.

Николов посочи, че предполагаемата причина за пожара е запалване на гума в резултат от ремонтни дейности.

От Министерството на енергетиката (МЕ) потвърдиха, че въпросният абсорбер е в планов ремонт.

Взети са всички необходими мерки за обезопасяване на района. Няма опасност за населението, уверява МЕ.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини