Родопски певици обраха наградите на фестивал „Евро фолк – Черно море“ 2019

С изпълнение на емблематични родопски песни в съпровод на гайда, родопските певици от маданските села Върбина и Буково обраха наградите на фолклорния фестивал „Евро фолк – Черно море“ 2019 в Китен. Групата за автентичен фолклор „Върбински извори“ към НЧ „Братан Шукеров – 1953“ в с. Върбина и солистката на певческата група към НЧ „Иван Вазов 1958“ в с. Буково – Валя Дъбова, грабнаха сърцата на публиката и спечелиха журито. Представянето беше блестящо с изпълнението на песните „Бела съм, бела, юначе“, „Аман си рекох, майчинко“ и „Чем речи, момне ле“ под съпровода на каба гайда от Славчо Кичуков.

Компетентните съдии присъдиха на фолклорната група Първа награда „Златен орфей“ и статуетка, носител на почетния знак на Музикалните празници „Евро фолк“, лауреат ПЪРВА степен, грамота, препоръка за Световния шампионат по фолклор „World Folk“ в Несебър и Слънчев бряг и др.

Със „Златен Орфей“ достойно бе наградена и Валя Дъбова за индивидуалното изпълнение на автентични родопски песни. С награда се завърна и виртуозът на родопската гайда Славчо Кичуков, оценен с индивидуално представяне.

Фолклорният фестивал „Евро фолк – Черно море“ се провежда в рамките на Музикални празници „Евро фолк“ – Светът е телевизия. Музикалните празници се провеждат в различни европейски градове и държави през цялата 2019 година.
 

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини