Гигантска птица Феникс сияе над изоставена военна електроцентрала

    Зелените светлини на грандиозно сияние се издигат във формата на гигантска птица Феникс, разперила крила над изоставена военна електроцентрала в Русия.

    Далеч от Земята светещи облаци газ около звезда ​​в далечната мъглявина Helix образуват форма, напомняща Окото на Саурон от "Властелинът на пръстените".

    Тези поразителни изобрачения са включени в списъка на кандидатите в конкурса Insight Investment Astronomy Photographer of the Year, организиран от Кралската обсерватория, Гринуич, Великобритания. Конкурсът получи над 4 600 заявки, подадени от фотографи от цял ​​свят. От тях за окончателно разглеждане са избрани малко над три дузини снимки, съобщава LiveScience

    Фотографи от 90 страни са носочили обективите си към космически обекти в близост или надалеч, от лъчисти сияния до далечни звезди. Съдиите ще изберат победителите в девет категории: Skyscapes; Северни сияния; Хора и космос; Нашето Слънце; Нашата Луна; Планети, комети и астероиди; Звезди и мъглявини; Галактиките; и млад астроном фотограф на годината, за участници на възраст до 16 години.

    Ще бъдат присъдени и две специални отличия - Най-добър дебют и Роботизирана снимка на годината.

    Сред изключителните изображения в списъка е зашеметяваща снимка на Луната, съставена от четири панела, всеки от които се състои от 30 изображения, както разяснява фотографът от Португалия Мигел Кларо. Кларо е заснел надупченото лице на Луната с изумителни детайли, разкривайки фините цветови вариации в сивата ѝ повърхност, които говорят за химическия състав на лунния грунд и които обикновено не се виждат с просто око.

    Друг зашеметяващ кадър, заснет в Иран, показва най-ярката част от галактиката Млечен път, надвиснала над върха на вулканичната планина Дамаванд; с височина 5609 метра, тя е най-високата планина на Близкия изток и най-високият в Азия вулкан.

    Победителите в конкурса ще бъдат обявени на 12 септември на церемония по награждаването в Националния морски музей в САЩ, според официалния сайт. Наградените снимки ще бъдат включени в изложба в музея от 13 септември.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини