Църквата в Борино чества 80 годишен юбилей и храмов празник на Петровден

 Църквата „Св. св. Петър и Павел“ в село Борино ще отпразнува своя храмов празник и 80-годишния си юбилей. За случая на 29 юни за тържествената литургия в родопския храм ще пристигне архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион. Той ще служи  заедно с председателя на храма  протойерей Тодор Веселинов и духовници от Смолян.

Църквата в село Борино е  съградена  с помощта на Пловдивска света митрополия и  с волни пожертвования от българските семейства, заселили се там след Първата световна война, когато  границата с Гърция се затваря и ограничава родопчани да ползват паша за стадата си там през есенно-зимния сезон.  С местното население намират общ език и досега са в добри съседски отношения.

Тази света обител е открита  и осветена   през 1939 г., а  в края на миналия век  и началото на този е разширена и обновена, с каменна зидария, с  иконостас и с вградени частици от светите мощи на Великомъченик Трифон.

Патроните на храма светите  апостоли Петър и Павел са от първите ученици и последователи на Христос, наречени са „първовърховни престолници и вселенски учители".

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини