27 °C

Осъдиха две непълнолетни момичета от ПМГ „Иван Вазов“ за хулиганство, после ги наградиха

Днес в районен съд Димитровград се проведе симулативен процес. Той се разигра от ученици на ПМГ „Иван Вазов“, като учениците бяха на всички позиции в съдебната зала.

Заседанието на младежкия съд бе наблюдавано и напътствано от димитровградските съдии Огнян Гълъбов и Иван Маринов. Инициативата се проведе като част от националната образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.   

Темата, за която се бяха подготвили учениците, бе за разиграла се ситуация на беседка до блок в Димитровград, която е напълно реална от ежедневието.

На беседката на ул.Капитан Петко Войвода са се настанили младежи, които привечер озвучили района с висока музика и викове, след което 3-ма души от блока - Пламен, Ивайло и Иво, излезли и се опитали да изгонят непълнолетните младежи, като твърдели, че беседката е тяхана собственост и те нямат право да седят на нея.  Избухва скандал между двете групи и едно от момичетата - подсъдимата Деница, започнала да напада и обижда гражданина Пламен, след което го съборила на земята. Тогава бива повикана полицията, която пристига, докато Пламен е още на земята и двете полицайки Йоана и Славея се намесват да прекратят скандала. След намесата на служителките на реда, Деница агресира и бута една от полицайките със заплахи към тях, че ще бъдат уволнени, защото баща й бил голяма работа. Двете момичета, Денис и Деница, биват отведени в местното РУ.

Процесът бе открит от младата съдийка Лилия, а с встъпителни думи започна да говори представителят на прокуратурата, пред съда се изправиха и двете подсъдими момичета и всички свидетели, участвали в импровизираната свада.

Заседанието на съда продължи над час и след събеседване на съдийския състав, приключи с присъди за двете подсъдими, които бяха наказани с месеци пробация и обществено полезен труд.

След приключване на импровизирания процес, съдиите Огнян Гълъбов и Иван Маринов изразиха своето възхищение от добрата подготовка на учениците и добре разиграния съдебен процес.

Организатор за поредна година на тази инициатива е Висшия съдебен съвет, като по този начин младите хора могат да се запознаят с работата на съда, прокуратурата и адвокатите. Младежите разбират колко е напрегната работата на служителите на Темида и че да си съдия озаначава непрестанно да се самообразоваш и то не само в юридическите документи, но и в различни насоки, като психиатрия, психология, медицина, математика и други науки. Съдиите изразиха надежда, че отново ще се срещнат с младежите в съдебната зала, но те вече да бъдат защитници на правосъдието.

Учениците получиха и награди за благодарност, които бяха грамоти, копия на конституцията на Република България и една обща награда  оузвучителна уредба, която да използват за весели поводи. И шеговито завършиха с призив към младежите да внимават да не се наложи да влязат в съда като обвиняеми заради противообществени прояви и съда да си прибере уредбата, като веществено доказателство.


Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NETКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Asenovgrad.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 18.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия

Случаен виц

Последни новини