15 °C

Осъдиха две непълнолетни момичета от ПМГ „Иван Вазов“ за хулиганство, после ги наградиха

  Днес в районен съд Димитровград се проведе симулативен процес. Той се разигра от ученици на ПМГ „Иван Вазов“, като учениците бяха на всички позиции в съдебната зала.

  Заседанието на младежкия съд бе наблюдавано и напътствано от димитровградските съдии Огнян Гълъбов и Иван Маринов. Инициативата се проведе като част от националната образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.   

  Темата, за която се бяха подготвили учениците, бе за разиграла се ситуация на беседка до блок в Димитровград, която е напълно реална от ежедневието.

  На беседката на ул.Капитан Петко Войвода са се настанили младежи, които привечер озвучили района с висока музика и викове, след което 3-ма души от блока - Пламен, Ивайло и Иво, излезли и се опитали да изгонят непълнолетните младежи, като твърдели, че беседката е тяхана собственост и те нямат право да седят на нея.  Избухва скандал между двете групи и едно от момичетата - подсъдимата Деница, започнала да напада и обижда гражданина Пламен, след което го съборила на земята. Тогава бива повикана полицията, която пристига, докато Пламен е още на земята и двете полицайки Йоана и Славея се намесват да прекратят скандала. След намесата на служителките на реда, Деница агресира и бута една от полицайките със заплахи към тях, че ще бъдат уволнени, защото баща й бил голяма работа. Двете момичета, Денис и Деница, биват отведени в местното РУ.

  Процесът бе открит от младата съдийка Лилия, а с встъпителни думи започна да говори представителят на прокуратурата, пред съда се изправиха и двете подсъдими момичета и всички свидетели, участвали в импровизираната свада.

  Заседанието на съда продължи над час и след събеседване на съдийския състав, приключи с присъди за двете подсъдими, които бяха наказани с месеци пробация и обществено полезен труд.

  След приключване на импровизирания процес, съдиите Огнян Гълъбов и Иван Маринов изразиха своето възхищение от добрата подготовка на учениците и добре разиграния съдебен процес.

  Организатор за поредна година на тази инициатива е Висшия съдебен съвет, като по този начин младите хора могат да се запознаят с работата на съда, прокуратурата и адвокатите. Младежите разбират колко е напрегната работата на служителите на Темида и че да си съдия озаначава непрестанно да се самообразоваш и то не само в юридическите документи, но и в различни насоки, като психиатрия, психология, медицина, математика и други науки. Съдиите изразиха надежда, че отново ще се срещнат с младежите в съдебната зала, но те вече да бъдат защитници на правосъдието.

  Учениците получиха и награди за благодарност, които бяха грамоти, копия на конституцията на Република България и една обща награда  оузвучителна уредба, която да използват за весели поводи. И шеговито завършиха с призив към младежите да внимават да не се наложи да влязат в съда като обвиняеми заради противообществени прояви и съда да си прибере уредбата, като веществено доказателство.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 14.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Всичко градивно и в полза на повече хора ще се толерира и с попътен вятър ще стигнете до успешния му край. Възползвайте се от възможностите си, за да напреднете в бизнеса, в творческата работа, а също и в личните си дела. Търсещите ново поприще ще открият подходящата за тях обява и с навременни действия, ще получат работата.
  14.10.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Постепенно се отърсвате от спомена за дребните несполуки напоследък. Чувствате се чудесно и ентусиазмът ви е впечатляващ. Привлечени сте от предложението на свой колега, касаещо бъдещ професионален проект. Обмислете всичко добре преди да действате, тъй като начинанието крие сериозни рискове.
  14.10.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Звездите ви предупреждават да бъдете спокойни и разсъдливи, а също и внимателни във всяко действие и постъпка. В контактите си бъдете учтиви приятни и неподкупни, бъдете нащрек. Извикайте от спомените си всичките познания, които имате и ще ви помогнат да постигнете напредък в решаване на служебен проблем. Ако трябва подтиснете прекомерната си чувствителност и покажете уважение към околните.
  14.10.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предстоящо събитие ще ви мобилизира да приключите навреме с текущите си ангажименти. Задълженията ви включват и срещи от служебен характер, за които сте подготвени. Ако срещнете раздразнение и отказ за общуване у някои, не го преживявайте. Лично за себе си намерете повече време за любов и развлечения.
  14.10.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Акцентирайте се върху реалните си възможности за реализации и не пилейте енергията си по мъгляви идеи. Запознайте се с детайлите и ги използвайте, като даденост в работата си. Ако работите в съдружие се съобразете с мнението на партньорите си, не правете нищо на инат, за да не съжалявате.
  14.10.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
  14.10.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Заемате се със сериозни промени. Трудно се нагаждате към нещата, които не ви създават уют. Колегите ви проявяват интерес към особата ви и е възможно това да ви създаде проблеми. Налага се да прибегнете до незабавна намеса. Бъдете резервирани към чужди съвети и дейности, които ще ви въвлекат в конфликт с непознати.
  14.10.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Проява на добро възпитание и поведение е да сте учтиви и полезни. Имате добро сърце и няма да се затрудните, но има какво да превъзмогнете в себе си. Започната работа ще ви задържи на работното място и е възможно да отложите запланувани срещи. На склонността ви към своеволия няма да се погледне еднозначно.
  14.10.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Работата ви ще бъде успешна, но ще ви коства значителни усилия. Не отказвайте подкрепата на хората около вас, в определени моменти наистина ще се нуждаете от нея. Справяте се чудесно с проблем в личен план, касаещ отношенията ви с близък човек. Настроението ви ще се повишава и ви очаква приятна вечер.
  14.10.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  На път сте да се осъществи нещо, което отдавна ви предстои и очаквате с нетърпение. Имате благоприятни възможности днес и ще е добре, ако не ги пропускате заради други хора. Близък приятел ви доверява нещо, което не сте знаели до този момент. Опитайте се да влезете в положението му и да му помогнете.
  14.10.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
  14.10.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С каквото и да решите да се замете днес, бъдете сигурни, че ще останете удовлетворени от свършеното. Отношенията ви с човек, на когото особено държите претърпяват промяна в положителен план. Нараства уважението ви към партньор, с когото отдавна работите. Радвате се на миговете с любимия човек.
  14.10.2019
  Последни новини