Заплаха за €34 милиарда за автопроизводителите в Европа

Времето за производителите на автомобили в Европа изтича. Индустрията е на само шест месеца от нови, по-строги правила за емисиите. И се изправя пред общо €34 милиарда възможни глоби, както и намаляване на печалбите заради електромобилите, пише Bloomberg.

От началото на 2020 г. продаваните в Европейския съюз автомобили ще трябва да отговарят на по-строга регулация за изпускания въглероден диоксид. Индустрията не е подготвена за промяната и огромните глоби могат да накарат някои марки да изоставят Стария континент и да изпробва издържливостта на други.

Заплахата е част от редица проблеми: продажбите намаляват в ключови пазари по света, САЩ води търговска война с Китай и ЕС, което заплашва да увеличи разходите и да разтърси световната икономика. Производителите не могат и да разделят купувачите от автомобили с високи нива на вредни емисии като Mercedes-Benz AMG GLE 63 S SUV, което изпуска над три пъти повече въглероден диоксид, отколкото е нивото за целия производител от 2020 г.

До 2021 г. глобите могат да достигнат €34 милиарда, според Jato Dynamics. Volkswagen AG, която е и най-големият производител в света, се изправя пред най-висока възможна глоба: €9 милиарда, следвана от PSA Group и Fiat Chrysler Automobiles - компанията с най-голямата разлика между реалното представяне и новите цели. Печалбите на BMW и Daimler ще намалеят рязко заради факта, че разчитат на големи SUV модели.

По данни на Jato, Toyota Motor Corp. е единствената компания, чийто емисии от автомобилите в Европа са намалели миналата година.

Въпреки че калкулациите не включват новите модели електромобили, данните на Европейската агенция по околната среда показват, че през последните две години емисиите растат, вместо да намаляват.

От 1 януари следващата година 95% от новите автомобили в Европа не трябва да изпускат повече от 95 грама въглероден диоксид на километър. Година по-късно нито един нов автомобил не трябва да изпуска над това ниво. Глобите са по €95 на грам за всяка кола.

Бързото им натрупване ще накара производителите да забързат електрификацията, като предлагат повече хибриди и електромобили.

"Никога не съм виждал такъв риск през живота си", казва Арнт Елингхорст, анализатор в Evercore.

Проблем за компаниите е, че електромобилите, освен че са по-малко популярни засега, не носят такава печалба. Според анализ на UBS маржът от Tesla Model 3 е в най-добрия случай наполовина от този на BMW 330i.Новите правила за 2020 г. бяха договорени през 2014 г., като идеята бе емисиите все пак да се намалят, но това да не струва твърде много на производителите. Никой тогава обаче не предвиди желанието на потребителите да карат големи, тежки SUV, които харчат много повече. Нито пък дизеловият скандал на VW, който избухна година по-късно.

Дизеловите двигатели изпускат около една пета по-малко CO2 спрямо бензиновите. Те бяха ключови в стратегията на производителите да се справят с тавана на емисиите. Но след скандала потребителите разлюбиха дизела, а множество европейски градове започват да налагат ограничения за тях.

Новите правила може да накарат някои брандове, които нямат силно присъствие в Европа, да напуснат. Компаниите без електромобили като Ford и Mazda се изправят пред значително предизвикателство. Honda също, но производителят ще пусне съвсем скоро малък градски електромобил, които вече събра много положителни отзиви от потребителите.

Ако индустрията не успее да постигне целта, това няма да е пърият път. Много производителите се забавиха с преминаването на новите тестове за емисии WLTP през септември, което бе почти достатъчно да прати най-голямата икономика на Стария континент в рецесия.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини