ОТ ГДГП напомнят какви документи са необходими за пътуване на деца и младежи извън граница​

При излизане от България на ненавършили пълнолетие български граждани и на такива с двойно гражданство (българско и чуждо) на граничния пункт следва да бъдат представени определени документи, намомнят от Главна дирекция „Гранична полиция“ предвид зачестилите, както всяко лято, въпроси по темата. Необходимите документи са:

  • документ за пътуване – валидни български паспорт или лична карта. За децата с двойно гражданство – български документ за пътуване и чужд документ за пътуване (при наличие на такъв). Гранична полиция обръща внимание, че актовете за раждане на български граждани не са документи за пътуване.

  • оригинал на нотариално заверено писмено съгласие от отсъстващия при пътуването родител. С цел намаляване времето за проверка, родителите/придружаващите лица предварително да подготвят и представят незаверено копие на документа за съгласие, което да остане на граничния пункт след преминаване;

В случай на починал родител или изцяло присъдени права на единия от родителите не се изисква декларация. Задължително е представянето на граничния пункт на оригинал и съответно на копие/незаверено от смъртен акт или съдебно решение, уточняват от ГДГП.

Подробна информация за условията за напускане на страната на малолетни и непълнолетни български граждани и такива с двойно гражданство можете да намерите ТУК.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини