Oкончателно: Парламентът прие партийна субсидия 1 лев

Парламентът гласува окончателно на второ четене промени, с които намали размера на партийната субсидия от 11 на 1 лев за действително получен глас.  "За" предложението на ГЕРБ гласуваха 119 депутати, "против" - 71, а "въздържал се" - 16.

Това се случи с изменение в Закона за държавния бюджет за 2019 година и съответно ще важи за втората й половина. За да остане така и следващите години, трябва да се промени Законът за политическите партии.

Между двете четения депутатите отхвърлиха предложение на ДПС партийната субсидия да бъде 0 лева за действително получен глас, но да има прозрачно финансиране от фирми. Не беше прието и предложението на ВМРО политическите сили, които са в парламента, да получават милион и половина лева извън партийната субсидия, след като тя бъде намалена на 1 лв. на глас.

"С 1 лев субсидия умишлено се пуска бизнесът в политическия живот - за пръв път ще се приеме закон, срещу който са всички парламентарни партии" - това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата за намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев за действително получен глас.

Тази сутрин управляващите внесоха извънредна точка в дневния ред на парламета, за да бъде променен законът, заради което левицата ги обвини, че го налагат силово, без обсъждане.

Последваха разгорещени дебати с размяна на остри реплики, които продължиха над 3 часа.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова да се реши въпросът с намаляването на субсидиите, но с разум.

"Ако няма, вие приемате това, което искате, и политическият живот отива в изключително лоша посока. В тази зала са приемани много закони. Поне откакто аз съм в парламента, ми се струва, че за пръв път в залата се разсъждава, дебатира и ще се приеме закон, срещу който са всички парламентарни партии. Вижте си позициите и разберете, че всички парламентарно представени партии се изказаха против намаляването на субсидията от 11 лв. Това е прецедент в българския парламент. Защо тогава този закон ще бъде приет? Никой не го иска, а ще мине. Обяснението е "защото народът го иска". Уважаеми колеги, позволете да изразя мнението, че не ви вярвам. Не ви е това мотивът. Защото близо 2 млн. българи искат да им бъдат преизчислени пенсиите", заяви лидерът на БСП.

"Всички колеги от ГЕРБ днес опровергахте г-н Борисов, изглежда аз съм единствената, която ще го цитира и подкрепя. Зададохте въпроси, че олигарсите ще управляват партиите. Кой го е казал? Бойко Борисов. И аз го подкрепям. Събрали сме се тук да градим държава, да поддържаме правов, конституционен ред. А какво правим - надцакваме се по популизъм. Признавате, че бизнесът ще превземе партиите и въпреки това ще го направите. Явно не е, защото народът го иска. В други случаи не се съобразявате с народа. Може би, защото умишлено искате да пуснете бизнеса в политическия живот", каза още лидерката на социалистите.

Според нея тук има противоречие.

"Само преди два месеца обяснявахте на нас и на българския народ, че трябва да се опростят задълженията на Мюфтийството и да им се спре външното финансиране. С кои аргументи днес отваряте външното финансиране за партиите и няма ли да бъде това влияние на чужди интереси в България през най-високата класа - политическата, която взима решения, която трябва да гарантира суверенитета? Не си слушате премиера и това е. Част съм от този процес вече три години. Първо беше морковът - влезте с нас в управлението и вземете постове и пари. Отказахме ви. Второ беше тоягата - бой, клевети и обиди. И тогава не успяхте да смачкате опозицията. Сега сте решили с финансово наказание да унищожите опозицията", каза още Нинова.

Според нея големият въпрос не е за БСП.

"Днес БСП е опозиция, утре ще сте вие. Въпросът е, че пипате устоите на държавността, на правовата държава и на Конституцията", изтъкна тя.

По думите ѝ с това няма да се реши най-важният въпрос - задкулисието и паралелната държава, които се увеличават с тези промени.

"Трябва финансова диета за партиите", заяви обаче депутатът и бивш конституционен съдия Георги Марков от името на ГЕРБ .

Той подчерта, че при съставянето на новата Конституция не е предвиден текст, който да задължи държавата да финансира партиите.

"Не е пропуск на Великото народно събрание. Всички по-възрастни колеги от всички партии си спомнят 1990-1991 г. Да кажеш, че държавата ще хрантути партиите, да си го помислиш дори, беше край на Великото народно събрание. Защо тогава без субсидии имаше интерес към партиите? Те бяха силни. Имаше голяма активност и защо след това при другите следващи вотове със субсидии партиите са слаби? Защо днес нито една партия без държавните субсидии не може да си помисли да вземе 2 млн. гласа. Нито една партия днес, въпреки субсидиите не може да помисли за 1,5 млн. гласа. Защо ние трябва да хрантутим партиите?", попита той.

И добави:

"Не искам да хрантутя с моите данъци партията ДСБ, която уби СДС".

По думите му някой ще каже, че през 90-те години на миналия век периодът е бил романтичен.

"А сега защо не е романтичен? Нали сме членове на ЕС, членове на НАТО. Да запеем дружна песен, ама няма муза в композиторите. Няма муза в изпълнителите. Защо няма муза, въпреки държавните субсидии? Това е големият въпрос. За това аз подкрепям предложението на Борисов - трябва финансова диета", обясни Марков.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Хр
    храбрият войник ШВЕЙК
    4 -1
    16:15, 4 юли 2019
    Тоя Г Марков се оказа голямо МЕКЕРЕ На ония години викаше лаеше докато бе седесар после го изритаха на хубава службица сега Бойкато пак го използва да лае И той УСЪРДНО ЛАЕ като куче което си е заслужило ЛАПАНЕТО
  • 2
    За
    запознат
    1 0
    08:28, 5 юли 2019
    ако не беше г-н трифонов никога народа нямаше да разбере истината ,
Последни новини