16 °C

Съратничка на Николай Хайтов развенчава „помакологията” в книга

Съратничка на големия български писател Николай Хайтов развенчава т.нар. ”помакология” в книга под наслов „Родопа е предел”. Д-р Елена Алекова, израснала като автор в кръга на списание „Родопи”е събрала в сборник свои статии и интервюта, в които категорично отстоява тезата, че българите мохамедани са неразделна част от българската нация. Тя оборва тезите за родопските турци на турската историография и за помашката нация на Европейски институт „Помак”. Изтъква ролята на Кръстителя на Родопите отец Боян Саръев за самоопределението на родопчани, приели в миналото исляма. Д-р Алекова защитава от нападки и своя учител Николай Хайтов, чийто пословичен патриотизъм днес му печели врагове.

Книгата „Родопа е предел” е издание на Съюза на тракийските дружества в България и Дружба „Родина”. Автор на предговора е акад. Георги Марков. В своите встъпителни думи големият български историк отбелязва: ”Поетесата Елена Алекова е стигнала до народополезната идея да издаде предлагания на вниманието на любознателния читател сборник от свои студии и статии, рецензии и отзиви, мнения и интервюта, писани и обнародвани през последните две и половина десетилетия. Тя успешно опровергава разпространеното твърдени,че творците на мерената реч „витаят в облаците”, защото не веднъж се сблъсква със „злобата на деня” и стъпва здраво на земята. Впечатляваща е защитата на нейните земляци от село Мугла срещу художествената измислица във филма „Гори ,гори огънче”, която преднамерено изкривява историческата истина в разрез със заветната връзка между родители-род-Родина, късана от шепа безродници”.

Д-р Елена Алекова въвежда понятието „помакофантастика” за писанията на всички, които се опитват, чрез изкривяване на историческите факти да представят българите мохамедани за всичко друго, но не и за част от българската нация. Тя е категорична, че говорителите на т.нар. помашка общност политизират историята за да променят настоящето във вреда на националните интереси. Алекова  посочва, че Европейски институт „Помак” настоява гръмогласно за свободно „самоопределение на помаците”. Според нея обаче такъв етнос не съществува и „кръвта вода не става”.

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ро
  Робинчо ХудЯ
  1 0
  15:09, 7 юли 2019
  Я престанете с глезотиите.Ние сме такива,каквито наредят управляващите в момента.В името на националната ни гордост и оцеляване.Вчера българи,днес ******,утре гърчоля,ако трябва и за китайци ще минем.А когато шефовете най после се опаричат,ще вземат да поръчат най после едни истински учебници по история,да разберем,че сме си били само българи.Да вървят на майната си,аз си познавам родата,помаците също.Абе,какъв е тоя шибан институт *****?Я го затворете.

Хороскоп за 21.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Сериозните занимания ще ви донесат полезни за бъдещето дивиденти, за това не отхвърляйте никакви предложения, но преди да се захванете с тях прецизирайте даденостите. На много от вас професионалните изяви ще помогнат на кариерата им, но преди това добре се подгответе. Пътуванията ще са успешни.
21 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде енергични сте днес и затова се чудите с какво най-напред да се захванете. Старайте се да не вършите неща, които не са конкретно свързани с работата ви. Моментът не е особено подходящ за разрастване на дейността ви. Възможно е да ви се наложи да пътувате. Не ставайте язвителни, ако събеседникът ви не влезне в тона ви.
21 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прекалено емоционални сте днес, но не позволявайте на чувствата да пречат на работата ви. Помислете добре върху възможностите си за успех и в случай, че те са минимални, променете тактиката. Бъдете по - оптимистично настроени, защото това, което идва ще ви носи много радост и позитивно развитие.
21 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се запознаете с нова информация, която ще внесе повече яснота в работата ви. Отговорно ще вземате решенията си и така ще ги реализирате. Периодът е подходящ както за самостоятелни изяви, така и за екипна работа. Ще получите повече, отколкото сте очаквали, което си е повод за празненство.
21 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Договореностите ви ще бъдат издържани и в защита на интересите ви, ако се осланя на уменията си да убеждавате и тактично насочвате разговора в изгодна за вас посока. Ще постигнете напредък, не показвайте колебание. Пътуване в чужбина ще ви ангажира с организацията по него, но ще ви достави удоволствие и нови познанства.
21 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
С творчески подход ще пристъпите към новите си задължения, опитвайки се да ги приведете към познатите вече неща. Не действайте едностранчиво, търсете мнението на хората около вас и ги направете съпричастни на работата си. Ще задълбочите връзката си с някой, който силно ви привлича.
21 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от вас ще посветят времето си на своите делови и бизнес-задачи. Заетостта ще изостри нервите ви, за това бъдете внимателни в общуването си. Понякога една дума казана не на място може да развали договорени вече неща. В любовната сфера ви очакват внимание, обич и новости.
21 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С енергия и добри намерения ще започнете седмицата. От сутринта ще се заемете с онези въпроси, в които сте срещали затруднения. Близостта на човек, когото харесвате ще ви прави по-уверени и сигурни в работата ви. Това се забелязва, но нищо лошо, щом ви въздейства позитивно на мислите и повишава активността ви в добра посока. Приятелски жест на внимание ще ви зарадва.
21 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще положите усилия да убедите някого в правотата на доводите си в името на по-добрите резултати. В тази връзка ще правите и промени в организацията, както и ще търсите нови възможности за изяви. Активността ви е видима дори за онези, които с безразличие ще намигнат и отминат.
21 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Избягвайте да обсъждате личните си дела с професионалните си партньори. Това би ви изложило на риск, давайки им възможност да надникнат в личния ви свят. Влагайки повече фантазия и прилагайки способностите си ще впечатлявате с усета си към хармонията и ще се радвате на постигнатото от вас.
21 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще продължите да работите върху задачите си, като наред с това ще търсите нови форми за изява на способностите си. Запознанства и приятелски сбирки ще разнообразят следобеда и вечерта ви. Романтичната ви връзка с човек от друга среда ще приключи без особени емоции.
21 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще вземате делови решения, налагащи се от работата ви. Промените в плановете ви ще ви донесат повече отговорности и това няма много да ви се понрави. Разпределете част от задачите си върху другите участници в консумацията на благата. Намерете начини да се разтоварите от напрежението, развлеченията са позволени.
21 окт 2019
Последни новини