25 °C

Съратничка на Николай Хайтов развенчава „помакологията” в книга

Съратничка на големия български писател Николай Хайтов развенчава т.нар. ”помакология” в книга под наслов „Родопа е предел”. Д-р Елена Алекова, израснала като автор в кръга на списание „Родопи”е събрала в сборник свои статии и интервюта, в които категорично отстоява тезата, че българите мохамедани са неразделна част от българската нация. Тя оборва тезите за родопските турци на турската историография и за помашката нация на Европейски институт „Помак”. Изтъква ролята на Кръстителя на Родопите отец Боян Саръев за самоопределението на родопчани, приели в миналото исляма. Д-р Алекова защитава от нападки и своя учител Николай Хайтов, чийто пословичен патриотизъм днес му печели врагове.

Книгата „Родопа е предел” е издание на Съюза на тракийските дружества в България и Дружба „Родина”. Автор на предговора е акад. Георги Марков. В своите встъпителни думи големият български историк отбелязва: ”Поетесата Елена Алекова е стигнала до народополезната идея да издаде предлагания на вниманието на любознателния читател сборник от свои студии и статии, рецензии и отзиви, мнения и интервюта, писани и обнародвани през последните две и половина десетилетия. Тя успешно опровергава разпространеното твърдени,че творците на мерената реч „витаят в облаците”, защото не веднъж се сблъсква със „злобата на деня” и стъпва здраво на земята. Впечатляваща е защитата на нейните земляци от село Мугла срещу художествената измислица във филма „Гори ,гори огънче”, която преднамерено изкривява историческата истина в разрез със заветната връзка между родители-род-Родина, късана от шепа безродници”.

Д-р Елена Алекова въвежда понятието „помакофантастика” за писанията на всички, които се опитват, чрез изкривяване на историческите факти да представят българите мохамедани за всичко друго, но не и за част от българската нация. Тя е категорична, че говорителите на т.нар. помашка общност политизират историята за да променят настоящето във вреда на националните интереси. Алекова  посочва, че Европейски институт „Помак” настоява гръмогласно за свободно „самоопределение на помаците”. Според нея обаче такъв етнос не съществува и „кръвта вода не става”.

Георги Кулов


1 коментар

 • 1
  Ро
  Робинчо ХудЯ
  1 0
  15:09, 7-07-2019
  Я престанете с глезотиите.Ние сме такива,каквито наредят управляващите в момента.В името на националната ни гордост и оцеляване.Вчера българи,днес ******,утре гърчоля,ако трябва и за китайци ще минем.А когато шефовете най после се опаричат,ще вземат да поръчат най после едни истински учебници по история,да разберем,че сме си били само българи.Да вървят на майната си,аз си познавам родата,помаците също.Абе,какъв е тоя шибан институт *****?Я го затворете.


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Asenovgrad.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 18.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини