Опасни за здравето играчки желе

Детските играчки от типа "slime", по-известни като "желе", "слуз" или "лепкава каша", са опасни за здравето на децата, сочи изследване на Българската национална асоциация "Активни потребители". В последната година в ЕС са забранени 40 играчки-желета с опасно съдържание на елемента Бор, а нарочен тест на подобни играчки на българския пазар открива шест вида със съдържание на опасния елемент, съобщиха от Асоциацията.

През последната година в европейската система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти (Rapex) са оповестени около 40 случая на открити и забранени опасни детски играчки от същия тип.

В изследването експерти на Асоциацията са закупили 9 играчки, обозначени от производителите като "slime", по-известни у нас като лепкава каша, които са били изпратени за анализ на съдържанието на метали в независима лаборатория. От изследваните 9 проби, в 6 се установява наднормено количество на химичния елемент Бор. При лимит от 300 мг/кг, в тях се измерват от 304 до 1007 мг/кг, като последното е над 3 пъти над разрешеното.

При другите четири измервани метала, (никел, кадмий, арсен и олово) не са установени наднормени количества, Въпреки това, в 3 от продуктите е имало стойности, близки до разрешените лимити.

Според изследването на Асоциацията нито един от етикетите на участвалите в изпитването продукти не отговаря напълно на изискванията. Най-сериозното отклонение е отсъствие на информация за съдържанието и компонентния състав, което е установено при 7 от 9-те марки. При почти всички играчки, текстът на етикетите е прикрит и/или изписан с много дребен шрифт, и на практика е нечетлив за потребителите. В няколко от продуктите липсва предупреждение срещу поглъщане, което е особено актуално точно за този тип играчки, които лесно могат да бъдат объркани с храна/дъвка от децата.

От Асоциацията съобщават още, че в Европейската система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти още през януари 2019 г. е отбелязано присъствието на вредния за здравето елемент Бор, а подобни играчки за децата са напълно забранени в Люксембург. В България подобни играчки се продават свободно в интернет и в магазини от голяма детска верига.

Експертите напомнят, че тези играчки се произвеждат в Китай, не съответстват на изискванията на единното европейско законодателство, описани в Директива 48/2009, и препоръчват на родителите да се въздържат от покупката и употребата на такива играчки.

Резултатите от проучването на "Активни потребители" са подадени като сигнал към националния контролен орган - Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, като единственото адекватно решение е изтеглянето на играчките от пазара.

В проучването са включени 9 марки детски играчки тип "slime" (желе, слуз или лепкава каша), закупени от търговски вериги в София или поръчани по интернет през месец март 2019г. Лабораторно е определено съдържанието на 5 химически елемента, метали - Бор, Никел, Арсен, Кадмий и Олово и е съпоставено с референтните стойности за максимално допустимите граници на металите са съгласно Директива 48/2009 на ЕС.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини