Астероид доближи Земята

Центърът на НАСА за изследване на близки до Земята обекти (CNEOS) е открил масивен астероид, който специалистите очакваха да премине опасно близо до Земята на 8 юли. Астероидите, които приближават планетата на много близко разстояние, представляват заплаха за Земята поради нейното гравитационно привличане, в обсега на което попадат.

Близко преминаващият астероид е означен от НАСА като 2019 МТ2. Според космическата агенция този близък до Земята обект е наблюдаван за първи път на 30 юни. Неговият подход до момента е единственият регистриран случай на близко прелитане на астероид край Земята. CNEOS ще може да събере повече данни за астероида, за да прогнозира бъдещия му курс.

Според CNEOS, 2019 MT2 има максимален диаметър около 32 метра. Агенцията отбелязва, че астероидът в момента се движи със скорост от 11,04 километра в секунда или над 40 хил. километра в час (скоростта е спрямо Земята).

Очаква се 2019 MT2 да премине край Земята на 8 юли в 1:15 ч. следобед. По време на доближаването му най-близкото разстояние до Земята ще бъде около 0.01118 астрономически единици или приблизително 1.6 милиона километра от центъра на планетата. Това е еквивалентно на около три пъти разстоянието между Земята и Луната.

Засега, въпреки че Земята не е застрашена от този астероид, има вероятност той да удари планетата в бъдеще. Както показват предишни проучвания, има някои области в космоса, известни като "ключалки". Това са области, които са засегнати от гравитационното привличане на близките планети и други големи космически тела.

Ако някой обект премине през ключалка, той ще бъде засегнат от гравитационните сили в района, което ще го накара да промени пътя си във възможен курс на пряк сблъсък.

В случая с 2019 МТ2, тъй като той да преминава близо до Земята и Луната, гравитационното привличане от тези два космически тела може значително да повлияе на орбитата на астероида и да го тласне в различен курс. Това означава, че има вероятност астероидът да се насочи пряко към Земята по време на следващото си посещение.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини