Над 1000 Android приложения събират данните ви дори при ваш отказ

Разрешенията в Android са порталът, през който минава споделяната от устройството ви информация. Ако не искате приложение за фенерче да може да чете кратките ви съобщения, просто отказвате поискания достъп. Понякога обаче, дори когато кажете „не“, някои приложения намират заобиколен начин. Екип специалисти по киберсигурност откриха, че в тази група влизат над 1000 Android приложения, които заобикалят ограниченията и са в състояние да събират точни геолокационни данни и информация за вашата телефонна активност зад гърба ви.

Откритието отново показва колко трудно е да запазите личното си пространство онлайн, особено ако разчитате много на вашия телефон и инсталираните приложения. Технологичните компании получават огромни количества данни от милиони хора, включително къде са били, с кого са приятели и от какво се интересуват.

Екипът от Международния институт за компютърни науки  е идентифицирал точно 1325 Android приложения, които събират данни от устройствата, на които са инсталирани, дори и след като хората изрично са им отказали разрешение.

„Като цяло, потребителите разполагат с много малко инструменти, с които е разумно да контролират своята лична информация и да взимат решения за нея. Ако едно приложение може да заобиколи ограниченията, то искането за разрешение е по-скоро безсмислено“, пишат учените. Например, фотографското приложения Shutterfly събира GPS координати от снимки и ги изпраща на собствените сървъри, дори когато му е отказан достъп до локационни данни на телефона. 

Те са уведомили Google за проблема и гигантът е обещал, че той ще бъде решен при пускането на Android Q по-късно тази година. Новата версия на Android ще започне да крие локационна информация в снимки от приложенията и ще изисква всяко приложение с Wi-Fi достъп да има разрешение за работа с локационни данни.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини