Раждането на първото бебе в Космоса се отлага

Mисията на младата холандска компания SpaceLife Origin да стане първата, която ще направи възможно човешкото производство в космоса, поне за момента няма да се осъществи. Шефът на компанията призна, че сериозни притеснения относно сигурността, здравето и етичността на две от планираните мисии на SpaceLife Origin са го накарали да преосмисли идеята, която бе обявена през октомври 2018 г. Той обяснява, че бизнес моделът и времевата рамка за тези мисии не са реалистични и работата на SpaceLife Origin за момента е паузирана.  

Нещо повече, оказва се, че двамата съоснователи на SpaceLife Origin са се скарали и няма да работят заедно. Поне двама други служители, включително шефът на дизайна, също ca напуснали SpaceLife Origin.

SpaceLife Origin планираше да осъществи раждането на първото бебе в Космоса чрез три мисии. Първата, трябваше да изпрати сперматозоиди и яйца в околоземна орбита, специално подготвени за оцеляване в тежките космически условия. Самото оплождане щеше да се излъчва на живо като SpaceLife Origin искаше да таксува до 125 000 долара на епруветка. Втората мисия целеше зачеването на дете в Космоса чрез специален космически ембрионален инкубатор. Тук цената вече скача до 5 милиона долара. Третата мисия, условно предвидена за 2024 г. планираше бременна жена за пръв път да роди извън Земята, придружавана от обучен медицински екип.

„Накратко, по-добре е да заложа на сигурното, отколкото да съжалявам, и затова трябва да се дистанцирам от този проект“, завършва шефът на SpaceLife Origin Кийс Мълдър.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини