Откриха птица на 99 милиона години с необичайно дълги пръсти

Вкаменелите останки на странна, древна птица с необичайно дълги средни пръсти – по-дълги от долната част на краката и бе открита в парче кехлибар от Минмар.

Издължените пръсти наподобяват тези наблюдавани при лемурите и дървесните гущери и подсказват необичаен начин на живот при част от най-ранните птици, живели по времето на динозаврите.

Откритият крак бил толкова необичаен, че екипът обявил птицата с големина на съвременно врабче за запълно нов вид, кръстен Elektorornis chenguangi. Първата част от името се превежда като “кехлибарена птица”.

Кракът на птицата бил с 4 пръста, като третият бил с 20% по-дълъг от костта на долната част на крака и и с 41% по-дълъг от втория пръст.

Учените сравнили птицата с единствените други познати видове с подобни несъразмерни пръсти, сред които ай-ай – лемур, използващ издължените си пръсти за изтръгване на ларви и насекоми от стволовете на дърветата.

Възможно е птицата да е перакарвала повечето си време по дърветата, вместо във водата или на сушата, развивайки по-дълги пръсти за по-лесно захващане към клоните, подобно на дървесните гущери.

Наред с необичайно дългите пръсти, се предполага, че е имала и зъби и нокти по крилата си, възможно е да се имала и примитивни пера. Живяла е в мангровите гори покрай брега, наред с гущери, змии и жаби.

Изследването на останките включвало и създаване на 3D реконструкция на крака. Моделът бил сравнен с 20 други изчезнали видове птици и с 62 съществуващи, за да бъде потвърдена уникалната му форма.

Според учените вкаменелостта илюстрира необичайните начин на живот и анатомия на ранните птици, като кракът е последният от поредицаата древни животински останки, открити в кехлибари от Мианмар. Миналата година изследователи се натъкнаха на останки от древен прото паяк с опашка два пъти по-дълга от тялото му.

Сега екипът се надява да изучи по-добре протеините и пигментите в перата, открити на повърхността на кехлибара с надеждата да разбере как се е адаптирала птицата към средата си.

Източник: theguardian.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини