Бойкот на опозицията на отмяната на машинното гласуване

Фалстарт на днешното заседание. Нямаше кворум.

По думите на председателя на парламента Цвета Караянчева червените не са се регистрирали. От ДПС също не са натиснали копчето, въпреки че са в зала. Като точка първа в дневния ред е отпадането на машинния вот. 

При вторият опит имаше 115 регистрирани. Отново ДПС и БСП не се регистрираха. Цвета Караянчева не се отказа и обяви, че ще направи трети опит.

На финалния опит пак нямаше кворум. Само 120 се регистрираха. Нужни са поне 121.

За съжаление днес не сме пример за подражание, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева.

Днес е важен ден, каза още тя. Днес се навършват 28 години от приемането на Конституцията на България. Това по думите й е най-дълго прилаганият закон. Конституцията отговори на очакванията на българските граждани, подчерта парламентарният шеф.

От своя страна ГЕРБ обвиниха опозицията в липса на въображение. Според Даниела Дариткова червените нямали въображение да измислят нещо ново. Надявам се, че колегите ще осъзнаят, че е по-добре да се борим с аргументи в дебата, вместо с подли номера, коментира тя днешната ситуация. Тя е убедена, че следващата седмица мнозинството ще се справи с кворума. В зала щели да се чуят аргументите. Консолидираната опозиция в лицето на БСП и ДПС провали днешното пленарно заседание, каза Дариткова. Заявлението, че ще бъдат конструктивни, се оказали лъжа. Виждаме, че със същите действия се стремят да постигнат различен резултат, каза шефката на депутатите от ГЕРБ.

Председателят на парламента Цвета Караянчева насрочи извънредно заседание във вторник от 14.00 часа.

Предполагам, че на опозицията й трябва време да си почине, захапа тя червените. Остават три седмици, моля всички да се мобилизират и да бъдат на работа, настоя председателят на парламента. Обидно е, че днес, когато честваме 28 години от приемането на новата Конституция от Седмото Велико Народно събрание се случва този срамен акт, недоволна е тя. Дневният ред на извънредното заседание е същият като днешния. Караянчева посъветва опозицията: "Нека да се подготвят, предполагам, че им трябва време".

Припомняме, ГЕРБ предложиха машинното гласуване да бъде отменено за местните избори. Предложението беше прието от "Обединени патриоти", "Воля" и ДПС. Мотивите на управляващите бяха, че този вид вот струва скъпо и има риск изборите да бъде провалени.

По-късно през деня от БСП нападнаха ГЕРБ, че винаги в навечерието на избори се променя Изборният кодекс. Те се обявиха категорично против идеята и заявиха, че това е пореден епизод от сериала "Опраскване на Изборния кодекс".

На идеята се противопостави и омбудсманът Мая Манолова, която разтълкува предложението на ГЕРБ с факта, че машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лева.

В сряда Правната комисия реши да не се гласува машинно за местните избори и да остане само хартиена бюлетина. Решението беше прието на първо четене за промените в Изборния кодекс с 12 гласа "за" и 9 "против".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини