Иран предупреди западните сили да се махат от Близкия изток

Иран призова Великобритания незабавно да освободи техния задържан петролен танкер и предупреди чуждите сили да "напуснат региона, защото Иран и други регионални държави са в състояние да осигурят регионалната сигурност".

Британски морски пехотинци задържаха иранския танкер Grace 1 през миналата седмица край бреговете на Гибралтар по подозрение, че нарушава санкциите на Европейския съюз, превозвайки петрол за Сирия.

"Това е опасна игра и има последствия... юридическите предлози за задържането не са валидни ... освобождаването на танкера е в интерес на всички страни", изтъкна говорителят на иранското външно министерство пред агенция ИРНА.

Иран предупреждава, че може да предприеме реципрочни мерки, ако танкерът не бъде освободен.

Великобритания обяви вчера, че три ирански военни катера са се опитали да блокират британски петролен танкер да премине през Ормузкия проток, през който преминава петрола от Близкия изток за останалата част от света, но са се оттеглили, след като са били конфронтирани от британски военен кораб. Иран отрече тези твърдения.

Напрежението между Иран и Запада се увеличи седмица след като Великобритания арестува танкера, като Мусави обвинява Обединеното кралство, че е предприела тези действия под натиска на САЩ. "Такива незаконни действия могат да увеличат напрежението в Персийския залив", настоя той.

Шиитски Иран и неговите подкрепяни от САЩ сунитски арабски противници в Персийския залив са в конфликт за господство в Близкия изток, като водят битки чрез проксита от Сирия до Йемен.

Великобритания е сред европейските поддръжници на ядреното споразумение от 2015 г., сключено между Иран и световните сили, от което президентът на САЩ Доналд Тръмп се оттегли през миналата година, възобновявайки тежките санкции срещу Техеран.

САЩ обвиняват Иран за поредица от нападения срещу кораби в най-важната петролна транспортна артерия в света от средата на май, обвинения, които Иран отхвърли.

САЩ също така изпратиха допълнителни войски в Близкия изток, за да се противопоставят на иранските заплахи.

"Чуждите сили трябва да напуснат региона, защото Иран и други страни от региона са в състояние да осигурят регионалната сигурност... Иран многократно е изразявал готовността си да проведе преговори със съседите си за разрешаване на споровете", изтъкна Мусави.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини